10 najneobičnijih građevina na svijetu

Arhitektonska čuda su svakodnevnica. Da li ste se ikada zapitali koji su najneobičniji objekti tvorevina ljudskog uma?

Atomijum, Brisel, Belgija (André Waterkeyn)

Atomijum je spomenik u obliku atoma gvožđa i dominira sjevernim djelom grada, tik uz ogroman posed belgijske kraljevske porodice, okružen sa svih strana zelenilom.Sagrađena 1958. godine za Svjetsku izložbu u Briselu, visoka je čak 102 metra. U Atomijumu postoji muzej i restoran u najvišljoj kugli, gdje možete sasvim pristojno ručati i uživati u panorami grada. CNN je proglasio i najbizarnijim objektom u Evropi.

Idealna Palata, Otriv, Francuska (Ferdinand Cheval)

Ova priča počinje 1879. godine. Joseph – Ferdinand Cheval (1836 – 1924), koji je u to vrijeme imao četrdeset i tri godine, radio je dvanaest godina kao poštar u malom mjestu na jugoistoku Francuske. Dnevno je prelazio i do 32 kilometara, a to je vrijeme provodio sanjareći. Jednog dana se spotaknuo o kamen koji mu je, zbog svog izgleda, privukao pažnju te je poštar odlučio da ga ponese kući.

Uskoro je postao ovisan o skupljanju kamenja, a kada je njegovoj ženi dosadilo da mu prazni džepove pune kamenja, sa sobom je nosio korpu. Ubrzo je korpa zamijenjena kolicima… Tokom naredne 33 godine, on i njegova supruga su gradili, od prikupljenog kamenja, jednu od najčudnijih građevina na svijetu koju su nazvali Idealna palača (Palais Idéal). Po njegovim proračunima, trebalo im je više od 9 000 hiljada dana ili 65 000 sati za ovaj poduhvat, a rezultat je – preko 100 000 ljudi godišnje posjeti ovu palaču u selu Otriv, sjeverno od Valensa.

Nautilus Kuća, Meksiko Siti, Meksiko (Arquitectura Organica)

Crkva Hallgrimur, Rejkjavik, Island (Guðjón Samúelsson)

Smještena u samom srcu prestonice, ova impozantna građevina, vidljiva iz svakog dijela grada, predstavlja jednu od najvećih atrakcija Rejkjavika. Visoka 73 metra, zvanično je najveća crkva i šesta najveća građevina na Islandu. Dizajn crkve inspirisan je prirodom Islanda i simboliše lavu koja se sliva niz vulkan. Njena izgradnja trajala je punih 38 godina, od 1945 – 1986. U njoj se nalaze i jedne od najvećih orgulja na svijetu, visoke oko 15 metara, teške oko 25 tona, sa 5275 cijevi.

Habitat 67, Montreal, Kanada (Moshe Safdie)

Habitat 67 sadrži 354 identične,konkretne oblike raspoređene u različitim kombinacijama, dostižući do 12 spratova u visinu. Zajedno ove jedinice stvaraju 146 rezidencije različitih veličina i konfiguracija, svaka formirana od jedne do osam povezanih betonskih jedinica. Kompleks sadrži 158 stanova.

Naopaka Kuća, Szymbark, Poljska (Daniel Czapiewski)

Poljski biznismen i filantrop Daniel Czapiewski izgradio je naopaku kuću koja predstavlja komunističku eru i kraj svijeta. Kuća se gradila 114 dana, jer su radnici bili potpuno dezorijentirani naopakom kućom.

Kuća svake godine privlači turiste u malom selu Szymbark, gdje se i nalazi, a samo nakon nekoliko trenutaka unutra, većina izađe sa vrtoglavicom.

Rotirajući Toranj, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati (David Fischer)

Visok 420 metara, sa 80 stanova koji se rotiraju oko centralne ose.

Iskrivljena Kuća, Sopot, Poljska (Szotynscy Zaleski)

Treće mjesto zauzima Iskrivljena kuća, još jedna ekscentrična građevina u Poljskoj. O njenoj popularnosti svjedoči i činjenica da je najfotografisanija zgada u državi. Inspiracija za bajkoviti izgled došla je iz dječijih ilustracija i slika dva umjetnika, Jan Marcin Szancera i Per Dahlberga. Spolja posmatrano, čini se kao da je stakleni ulaz “utisnut” između dvije tradicionalne kuće koje se “tope”, a zapravo radi se o cjelini od 4000 kvadratnih metara.

Casa da Musica, Porto, Portugal (Rem Koolhas)

Kuća muzike sadrži dvije koncertne sale, veliku (1300 mjesta) i malu (350 mjesta), prostorije za probe i studio za snimanje koji pripada Oporto Ncionalnom Orkestru. Otvorena u prvoj polovini 2005. godine i smatra se jednom od najznačajnijih koncertnih sala, sagrađenih u posljednjih 100 godina.

Kamena Kuća, Gimarais, Portugal

Titulu najneobičnijeg objekta na svijetu, prema izboru posjetilaca sajta strangebuildings.com ponijela je zanimljiva porodična kuća u Portugalu. Iako djeluje kao da je stara hiljadama godina, ova kuća je nastala u 20. vijeku, po uzoru na kuću animiranog lika Freda Kremenka. Očaran veličinom dvije džinovske stijene, vlasnik je odlučio da svoj dom sagradi upravo između njih. Iako djeluje siromašno i prahistorijski, unutrašnjost kuće nije takva. Sadrži i bazen, isklesan u jednoj od stijena. Kuća privlači hiljade turista svake godine.