20 načina kako prepoznati ovisnost

Prepoznati da li neko do koga vam je stalo pati od ovisnosti o alkoholu ili drogama, nije tako lako kako zvuči, jer se ovisnici obično dobro ispraksaju u skrivanju znakova i prilagođavaju svoje ponašanje, tako da je teško posumnjati da nešto nije u redu.

Problem otežava i činjenica da ovisnici najčešće nisu ni svjesni da su postali ovisni o alkoholu ili drogama, tako da oni sami, ali i njihova okolina problema postanu svjesni tek kada je, na žalost već kasno. I kada se tragedija desi, ne možemo a da se ne zapitamo kako ranije nismo primjetili znakove ovisnosti. Prepoznavanje ovih 20 tajnih znakova može vam pomoći da problem uočite na vrijeme i spriječite ono najgore.

 • Kontrolišite količinu- ljudi koji imaju problema sa alkoholom ili drogom brzo postanu otporni na početnu količinu i sve ćešće povećavaju količinu alkohola, tableta ili droge. Pratite da li osoba češće puni svoju čašu od ostalih, ili uvijek ima neko opravdanje zašto treba dodatnu čašu vina ili dodatno pakovanje tableta. Ovisnici uvijek nalaze „opravdane“ razloge zašto im treba dodatna doza.
 • Pregledajte kuću – redovno pregledajte sve ćoškove i mjesta u kući gdje bi se mogla sakriti boca alkohola ili kutijica sa lijekovima ili paketić opijata. Ukoliko, npr. nađete bocu pića u kupatilu iza sifona, ili tablete u kutijici od nakita ili alata ili u garaži, to su pouzdani znaci da osoba ima ozbiljnih problema sa ovisnošću.
 • Stvari koje nestaju- sa ovisnikom u kući primjetit ćete da neke stvari nestanu i nikada se ne pojave. Razlog tome je povećana potreba za novcem da bi se nabavila nova zaliha alkohola ili droge. Zato pokušajte da detaljnije razmještate stvari po kući i da pamtite njihov raspored kako biste lakše uočili ako nestanu.
 • Zagrijavanje- pratite da li osoba ima potrebu za“ zagrijavanjem“ prije izlaska vani. Ovisnici obično popiju koju čašu i kod kuće da bi se „zagrijali“ za druženje sa prijateljima, ili popiju koju tabletu više jer će im trebati zbog predstojećeg napora.
 • Trikovi i manipulacija- ovisnici se vrlo brzo ispraksaju kako da manipulišu ljudima iz svoje okoline tako što recimo, u društvu piju koliko i ostali, ali nastave piti i kod kuće, ili recimo priznaju da koriste lake droge, te se roditelji zavaravaju da je situacija ipak manje strašna, jer je ovisnik priznao šta koristi. Pri manipulisanju se često koriste poslovicom „podijeli pa vladaj“, te jednoj osobi govore jednu stvar, a drugoj osobi drugu stvar, tako da se dugo drže u zabludi svi članovi obitelji.
 • Potrošnja novca-svaka ovisnost košta, pa tako ovisnici odjednom imaju potrebu za više novca, ali zbog ograničenih izvora zarade često se okreću kocki, igrama na sreću, internet aukcijama itd.
 • „Boja ovisnosti“- ovisnici o alkoholu često biraju pića koja nemaju boju, npr. Vodku. Razlog je što nema boju, pa se može zamijeniti za vodu, ili se dodati soku ili kafi, pri čemu se boja napitka ne mijenja. Prema tome ukoliko primjetite da osoba na koju sumnjate odjednom i bez valjanog razloga pređe sa vina ili nekog drugog omiljenog, a obojenog pića, to bi trebalo da uključi alarm u vašoj glavi. Obratite pažnji i na spisak namirnica za kupovinu-da li se i tu nađe vodka?
 • Nepouzdanost- osobe koje imaju neku ovisnost najčešće propuštaju bitne događaje kao što su prisustvovanje na rođendanskoj zabavi, priredbu u školi, dodjelu diploma, zaboravljaju na dogovorene sastanke i obaveze, često kasne na posao ili školu i postaju potpuno nepouzdani.
 • Gubitak interesovanja- ovisnici vremenom gube interesovanje za aktivnosti koje su im prije bile bitne. Zapostavljaju prijatelje, ne interesuje ih druženje i čak prilagođavaju obaveze tako da se što manje sreću sa porodicom, prijateljima ili saradnicima.
 • Magične boce- ukoliko vam se učini da u vašem kućnom baru nivo pića u bocama ostaje uvijek isti ili čak raste, čak i nakon što znate da se koristilo to piće, to može biti znak za uzbunu. Ovisnici obično vodom dopunjavaju boce da bi izgledalo kao da se ne pije. Također, ovisnici o tabletama znaju u kutijice staviti vitaminske tablete da bi izgledalo da je kutijica puna, pa stoga provjeravajte boju, oblik i veličinu tableta u kutijici.
 • Čudotvorna dijeta- ovisnici o težim drogama kao što su amfetamini, kokain i druge stimulirajuće droge daju osjećaj više energije, a ubijaju apetit, tako da ovisnici brzo gube na kilaži, što najčešće opravdavaju čudotvornom dijetom, za koju ne mogu da daju recept.
 • Fanatična higijena- ovisnici često moraju da sakrivaju znakove ovisnosti, pa počinju češće da peru zube, koriste gume za žvakanje, osvježivače daha, vodice za usta ili dezinfekcijski gel za ruke. Često u njihovim džepovima mogu da se nađu kapi za oči koje smanjuju crvenilo kao što su Visine.
 • Česta upotreba kupatila-ovisnici imaju potrebu da često koriste kupatilo kako bi uzeli slijedeću dozu. Vi trebate da obratite pažnju na to da li osoba na koju sumnjate češće nego inače odlazi u kupatilo pri čemu voda dugo teče (prikriva prave zvukove) i osoba se duže zadržava nego inače. Ukoliko sumnjate na ovisnost o lijekovima, ne držite lijekove u ormariću u kupatilu.
 • Promjena u raspoloženju- imajte na umu da svaka ovisnost izaziva promjene u ponašanju i raspoloženju. Kod alkoholičara raspoloženje varira od ushićenja do agresije, planu ili se oduševe u vrlo kratkom vremenu, ovisnici o drogama su obično usporeni, bez ambicije.
 • Bolest spavanja-alkohol i najčešće zloupotrebljavane droge i tablete su jaki sedativi, pa ovisnici imaju potrebu da više spavaju i san im je dosta čvršći. Ukoliko primjetite da osoba zaspi u neobično vrijeme i imate problema da razbudite osobu na koju sumnjate onda imate i razloga za oprez.
 • Stalno prisutna bol- danas je jedna od najčešćih ovisnosti zloupotreba lijekova. Ovisnici se najčešće žale na bolove u leđima jer je to ispitivanje i dokazivanje dosta teško, a lako se glumi. Zbog te stalno prisutne boli, ovisnici često mijenjaju ljekare od kojih stalno traže jače doze, a često se služe i lažima kao što su alergije na pojedine vrste lijekova, tako da se uvjere da će uvijek dobiti ono što im treba.
 • Mučnina- osobe koje su ovisnici vremenom počinju da se često osjećaju loše, bez nekog vidljivog razloga, pa obratite pažnju i na iznenadne učestale mučnine. Glumljenje bolesti može biti i način da se izbjegnu svakodnevne obaveze, što je opet jedan od znakova ovisnosti.
 • Paranoja i napadi panike- paranoja je česta pojava kod ovisnika o marihuani, tabletama, ali i kod alkoholičara. Napadi panike, također, mogu biti izazvani tabletama i stimulirajućim drogama. Najčešći početni znakovi ovisnosti su nervoza i anksioznost.
 • Laganje- ovo vas ne iznenađuje, jer ovisnici vrlo brzo počinju da intezivno lažu kako bi sakrili svoju ovisnost jednim dijelom, a drugim dijelom i zato što nisu svjesni da lažu jer se često samozavaravaju da nemaju problem. Također, kod težih ovisnosti često dolazi i do gubitka pamćenja, pa se takvi ovisnici služe lažima kako bi popunili praznine u pamćenju.
 • Prebacivanje krivice- ukoliko vaš dosadašnji mir u kući zamjeni neprestana svađa i nemir to može biti i znak ovisnosti. Naime ovisnici često prebacuju krivicu za svoja djela na druge i nekako su uvijek drugi krivi za greške koje ovisnik napravi.