4 najveće muke novopečenih mama

Jedna od ključnih trenutaka u odnosu tek rođene bebe i majke je kontakt koji se uspostavlja dojenjem. No, premda prirodni, nerijetko nije lagan čin niti za jednu ‘stranu’, a dvojbe koje muče novopečene i iskusne mame puno su češće nego što se u javnosti o njima govori. Pročitajte 4 najčešća pitanja o dojenju koje muče mnoge mame

Grozim se dojenja u javnosti. Savjet?

Niste jedini. Jedno istraživanje koje je Mama&beba nedavno provela pokazalo je da se 65 posto mama osjeća previše nesigurno da bi uopće pokušalo dojiti u javnosti, a 60 posto smatra da je to bilo stresno iskustvo kada su se konačno ohrabrile da to učine.

Ali ne postoji zakon koji bi to zabranjivao, a vrijedno je svladati tu vještinu jer će vam omogućiti da se s bebom neometano i opušteno krećete i družite.

Najprije svladajte dojenje kod kuće. To znači da će vaša beba, kad budete dojili u javnosti, vrlo lako i brzo pravilno prihvatiti dojku. Pokušajte je nahraniti prije nego što jako ogladni jer će uplakana beba privući pozornost i bit će vam teže namjestiti je diskretno na grudi.

Naposljetku, pokušajte bebu i grudi omotati ili pokriti šalom ili možete nositi haljine ili majice posebno dizajnirane za dojenje.

Kako da znam dobiva li beba dovoljno mlijeka?

U prvim danima pelene su možda najbolji pokazatelj. Ako puno toga izlazi, puno toga i ulazi. Ako do šestog dana stolica nije žuta, a pelene su relativno suhe, to bi moglo značiti da beba ne dobiva dovoljno mlijeka.

Težina je također ključni pokazatelj. Novorođenčad obično izgubi oko 10 posto porođajne težine u prvih nekoliko dana, a oko desetog dana života vrati se na svoju porođajnu težinu. Možete svakodnevno vagati bebu u tim danima (u bolnici će to svakako raditi) da vidite kako beba napreduje. Kasnije je dovoljno vagati bebu jednom tjedno; ako nemate vagu a bojite se da dijete ne dobiva dovoljno na težini, otiđite pedijatru i zamolite ga da napravi raspored vaganja.

Ostali pokazatelji da se dijete dobro razvija i napreduje su sljedeći: fontanela (mekani dio na tjemenu) – ona treba biti ravna, a ne udubljena što upozorava na dehidraciju; ako je nakon dojenja beba pospana i zadovoljna i ako ne plače stalno.

Bradavice su mi ispucale zbog čega je svaki podoj strašno bolan. Upomoć!

Bolne ispucale bradavice, koje ponekad čak krvare, mogu biti znak da dijete ne siše u pravilnom položaju, vjerojatno zato što ne otvori dovoljno jako usta. Kada ispravite položaj, bradavice će vam vjerojatno zacijeljeti u roku od nekoliko dana.

U međuvremenu, možete ih njegovati lanolinskom kremom ili namazati s malo svog mlijeka nakon podoja i ostaviti da se osuše na zraku.

Grudi me strašno bole i imam visoku temperaturu. Je li to mastitis?

Vjerojatno. Mastitis je upala dojki, obično posljedica nagle navale mlijeka i začepljenja mliječnih putova ili (rjeđe) bakterijska infekcija bradavice. Prati ga visoka temperatura i crvene mrlje na grudima i vrlo je uobičajen među novopečenim mamama – i vrlo bolan. Liječnik će vam možda propisati antibiotike, ali najvažnije je da ležite i puno se odmarate. Također biste trebali što češće dojiti kako bi se dojke ispraznile i mliječni kanali oslobodili. Započnite s dojkom koja vas manje boli.

Također će pomoći puno tekućine i topli oblozi na grudima. A možda ste čuli i za trik s listom kupusa? To nisu bapske priče – mnoge su se žene uvjerile da im list svježeg kupusa u grudnjaku može olakšati bol i smanjiti oteknuće.