Aditivi ugrožavaju zdravlje!?

Sigurnost uporabe aditiva u prehrambenoj industriji postala je upitna nakon što su neke studije pokazale da uporaba aditiva može izazvati degenerativne promjene te povećati rizik za određene oblike raka kao i da mogu izazivati alergijske reakcije.

Sve može biti otrov kada se uzme u povećanim količinama, a budući da se aditivi koriste uvijek samo u određenim (malim) količinama, normalnom upotrebom ne prijeti potrošačima namirnica nikakva opasnost.

Aditivi su dodatci hrani koji sprječavaju kvarenje hrane ili poboljšavaju njezin izgled, ukus ili teksturu. Oni obuhvaćaju 10 posto hrane koju prosječno konzumira odrasla osoba. Iako su aditivi prepoznati kao sigurni za veliku većinu ljudi, tvrdnje utemeljene na skorašnjim znanstvenim istraživanjima ukazuju da su neki od njih štetni za zdravlje ljudi i povezuju se s ozbiljnim povećanjem oboljenja od raka ili astme, a neposredni učinci mogu biti i glavobolje, utjecaj na koncentraciju, ponašanje, obrambeni sustav te organe za probavu.

Rizik za zdravlje djece

Neke supstancije za koje je utvrđeno da su štetne za ljude ili životinje mogu biti dopuštene, ali samo do 1/100-tine iznosa koji se smatra štetnim. Ovaj rub sigurnosti je zaštita potrošača kojom se ograničava unos opasnih supstancija. Vrlo je važno prikladno korištenje odobrenih aditiva u pogledu vrste i količine u pojedinim namirnicama, u ovisnosti o tome jesu su namijenjeni ishrani djece ili odraslih. Oni predstavljaju rizik za zdravlje djece do 3 godine, zbog nezrelosti enzimskih sustava koji sudjeluju u metabolizmu i detoksikaciji pa se stoga u ishrani najmlađih ne preporučuje korištenje industrijski proizvedene i na bilo koji način konzervirane hrane. Industrijska proizvodnja hrane bez aditiva i ostalih pomoćnih sredstava nije moguća. I ekološki proizvedena hrana sadrži aditive. Ipak, valja napomenuti da takva hrana ne smije sadržavati bojila, pojačivače okusa, umjetne arome, većinu konzervansa, umjetna sladila. Za razliku od konvencionalne proizvodnje hrane gdje je dopušteno oko tri stotine aditiva, u ekološkoj proizvodnji hrane koristi se pedesetak aditiva.

OPREZ: Nešto što morate znati!

Opasni zaslađivači – njihove šifre su: E-950, E-951, E-952, E-954 i E-962. Nalaze se u bezalkoholnim napicima, bombonima, žvakaćim gumama, sladoledu, poslasticama, lijekovima, kozmetici…

Opasni pojačivači ukusa – imaju šifre: E-620 do E-633. Nalaze se u čipsu, kobasicama, konzerviranoj hrani, žvakaćim gumama, bezalkoholnim pićima, juhama, margarinu, umacima, gotovim jelima, začinskim mješavinama i senfu.

Opasne boje – Opasne boje označene su šiframa: E-102, E-104, E-110, E-122, E-123, E-124, E-125, E-126, E-127, E-128 i E-129. Nalaze se u pekarskim proizvodima, proizvodima od mesa, bezalkoholnim pićima, sladoledu, siru, voćnim jogurtima, bezalkoholnim pićima, juhama, kremovima, desertima…