Akne

Akne se najčešće javljaju u pubertetu i od njih nisu pošteđeni ni dečki, ni cure. Žene u kasnijim godinama takodjer imaju problema s aknama, koje se dovode u vezu s hormonalnim poremećajem. Ako ih se već ne možete riješiti pokušajte akne ublažiti.

  • Lice teba redovno umivati i prati. Nijedno sredstvo za skidanje šminke nije učinkovito kao sapun. Nemojte spavati sa šminkom. Obavezno je skinite prije nego odete u krevet.
  • Soda bikarbona ima višestruko dejstvo u svim segmentima života, pa i kod liječenja akni.  Dovoljno je kašičicu sode bikarbone pomiješati sa običnim gelom za umivanje i time kružnim pokretima istrljati lice. Po završenom pilingu isperite lice mlakom vodom.
  • Održavati upalu po kontrolom možete i uz pomoć meda. S vremena na vrijeme premažite lice medom, ostavite da odstoji 10tak minuta i nakon toga operite lice toplom vodom. Med će doprinijeti smirivanju upalnog procesa, a i vaša koža će biti nježnija.
  • Med možete iskoristiti i za pravljenje maske za lice. Dovoljno je pomiješati malo meda s bjelancetom i u to dodati malo mekinja. Od spomenutih sastojaka napravite smjesu i nanesite je na lice. Ostavite je da stoji 10 – 15 minuta. Kako se maska bude sušila tako će i vaše lice bivati zategnutije. Isperite toplom vodom i uživajte u prirodnoj medicini.
  • Upalu možete smiriti i pomoću kockice leda. Bubuljice neće nestati,ali će se barem malo primiriti, a i crvenilo će nestati.
  • Smatra se da su hormoni, naslijeđe i bakterije glavni uzroci akni. Medjutim, i prehrana igra veliku ulogu.  Izbacite pretjerano uzimanje masnoća i šećera, koji su najveći neprijatelji lijepe kože.
  • I na kraju ono najvažnije. Niko ne poznaje vašu kožu bolje od vas samih. Stoga ne vjerujte svemu što vam kažu, jer sami se sebi najbolji doktor.