Akupunktura drevna kineska medicina

Otkako je 1979. naučno dokazan i potvrđen mehanizam djelovanja akupunkture u rješavanju boli, članovi Svjetske zdravstvene organizacije iz Ženeve preporučuje liječenje iglicama. Nimalo slučajno, jer je u pitanju složena i djelotvorna medicinska metoda, kojoj su zatim odobrenje davale i daju mnoga nacionalna udruženja ljekara.

Unatoč tome nije jenjavalo protivljenje tradicionalno usmjerenih i nepovjerljivih ljekarskih krugova. To je ponukalo specijaliste za kinesku akupunkturu da najprije u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, te u drugim zemljama marljivo nadopunjavaju popis bolesti liječenih iglicama, na temelju naučnih radova, koji su obvezno klinički provjereni i potvrđeni.

Tako je akupunktura napokon postala ravnopravnom metodom liječenja. Dakako da je to bio veliki napredak za zapadnu medicinu, iako su prva saznanja o akupunkturi u Evropi još krajem 16. stoljeća propagirali misionari. Već 1682. u Londonu je odbranjena prva disertacija iz područja tradicionalnog kineskog liječenja.

Tada, baš kao i danas, bilo je zanimljivo znati da se akupunktura od tradicionalne medicine razlikuje po simptomima utvrđivanja pojedinih bolesti. Jer specijalisti akupunkture dijagnozu određuju tek nakon razgovora s pacijentom i ispunjavanja posebnog upitnika.

Pritom im je važan i rezultat mjerenja pulsa i pregled jezika. To više što u najviše slučajeva, prema shvatanju stare dalekoistočne metode, zdravstvene tegobe uzrokuju poremećaji toka meridijana pluća, jetre ili slezene. Tako se dijagnoza vezuje uz rad pojedinih organa, a uz to se ne zanemaruju ni različiti unutrašnji i vanjski uzroci.

Zato su Svjetska zdravstvena organizacija i specijalisti za akupunkturu uvjereni da višehiljaditne spoznaje kineskih medicinskih stručnjaka odlično nadopunjuju dostignuća zapadne medicine. Upravo bi zato takav stav trebao i u nas prevladati.

Bez obzira na negativne stavove o toj staroj metodi, ipak se ubodima iglica u akupunkturne tačke na glavi, tijelu, rukama i nogama uspješno liječi 89 bolesti. Riječ je o glavoboljama, opstipaciji, ginekološkim problemima, upali sinusa, astmi, alergijama, bolestima koštanog i mišićnog sistema, psihosomatskim poremećajima itd.