Biljni lijekovi za hipertireozu

Štitnjača je mala žlijezda koja ima veliki uticaj na naše tijelo, pa je zato treba dobro čuvati. Jedan od poremaćaja u radu štitne žlijezde je hipertireoza, koja se može liječiti medikamentima, a i prirodnim putem.

Cvijet od gloga i majčina dušica dobri su za liječenje hipertireoze. Uzeti 1 kašiku sušenog cvijeta gloga ili majčine dušice i preliti s čašom prokuhane vode. Ostaviti da odstoji 1 sat. Procijediti i piti 3 puta dnevno.

Cikorija, koja se kod nas još naziva vodopija, konjska trava, konjogriz, radić i sunčevo cvijeće takodjer se može koristiti za liječenje hipertireoze. Uzeti 1 kašiku nasjeckanog korijena cikorije, preliti je s čašom vode i kuhati 3 minute. Ostaviti da odstoji 1 sat, a potom procijediti. Pije se 1/3 šolje 3 puta dnevno.

Zob ima ljekovito dejstvo na oboljenja štitne žlijezde. Uzeti 1 kašiku zobi i 3 šolje vode, te ih kuhati 30 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju 3 puta dnevno. Čaj od zobi uvijek se pije svježe pripremljen.

Lazarkinja je mala biljka ugodnog mirisa. Dodaje se čajevima za kupke, duhanu, a koristi se i za liječenje oboljele štitnjače. 3 kašike lazarkinja stave se u litar kipuće vode i kuhaju 5 minuta. Ovako spremljen čaj pije se topao ujutro na prazan stomak ili uvečer prije spavanja.

Aronija bobice imaju terapeutski učinak u hipertireozi i ublažavanju glavobolje. Aronija pospešuje bolji rad štitnjače, poboljšava i reguliše izlučivanje njenih hormona, te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.

Mirta je poznata po eteričnom ulju prijatnog mirisa. Manje je poznato da se od mirte može spremiti čaj koji smirujuće djeluje na štitnu žlijezdu. Prelijte 1 kašiku svježe zdrobljenih listova mirte sa šoljom kipuće vode, te ostavite da odstoji 30 minuta. Čaj od mirte pijte dva puta dnevno. Okus mirte možete poboljšati dodajući med.