Citrusi u borbi protiv bolesti

Vitamin C kojeg najviše ima u agrumima ili citrusima može bitno skratiti trajanje i ublažiti simptome gripe ili prehlade te pomoći u sprječavanju virusnih infekcija.

U borbi protiv neprijatnosti koje donosi hladno vrijeme, kao što su prehlada, kašalj, gripa i promuklost, važan saveznik su vitamini i minerali kojih najviše ima u voću. Liječnici tvrde da poboljšavaju obrambene mehanizme organizma pa ih treba uzimati svakodnevno i tako objaviti rat gripi i prehladama. Upravo su limun, naranča, mandarina, grejp i sl. voće koje će pridonijeti boljem zdravlju. Vitamin C kojeg najviše ima u agrumima ili citrusima može bitno skratiti trajanje i ublažiti simptome gripe ili prehlade te pomoći u sprječavanju virusnih infekcija. Osim ovim vitaminom, agrumi su bogati i kalijem, vitamina kao što su oni iz skupine B (B1, B2, B6), a zbog visokog sadržaja folne kiseline preporučuju se trudnicama i djeci u razvoju. Pripremili smo mali vodič koji će vam pomoći da ih bolje upoznate.

Naranča štiti od nekih oblika raka

Naranča je voće s najvećim brojem povoljnih svojstava. Da bi zadovoljili dnevnu potrebu za vitaminom C, dovoljno je pojesti 2-3 dnevno. Bitno ih je jesti na pravilan način: ne smije se potpuno ukloniti bijeli dio ispod kore – bogat je rutinom, tvari koja poboljšava upijanje vitamina C u organizmu. I ne samo to: ta bijela kožica bogata je pektinom, razgradivim vlaknom koje zasićuje i sprječava upijanje masnoća i kolesterola. I kora naranče može se jesti – bogata je vitaminom A i aromatičnim esencijama koje olakšavaju probavu. Osim ovih “običnih” svojstava naranče, ističe će i njezin velik doprinos u sprječavanju pojave srčanih bolesti i karcinoma jer sadrži brojne fitotvari koje imaju antiupalno i antitumorsko djelovanje. Prema rezultatima istraživanja australskih znanstvenika, konzumiranje agruma, prije svega naranče, može za 50 posto reducirati rizik od obolijevanja raka usne šupljine, grkljana i želuca. Znanstvenici tvrde da bi jedan dodatan obrok citrusnog voća na dan, uz 5 preporučenih dnevnih obroka voća i povrća, također mogao smanjiti rizik od moždane kapi za 19 posto.

Limun – za osvježenje i dezinfekciju

Limun, kao i svi agrumi, sadrži mnogo vitamina C. Sok jednog limuna zadovoljava polovinu dnevne potrebe za vitaminom C, no treba ga popiti svježe iscijeđenog jer na zraku brzo oksidira. Iako mu je okus izrazito kiseo i ima poznati “skupljajući” učinak, limun je i pravo osvježenje. Idealan je kao začin ili kao sastojak poslastica i osvježavajućih pića. Njegova glavna karakteristika je bogatstvo limunske kiseline. Osim što ima dezinfekcijska svojstva, ta je kiselina odlična protiv zatvora. Naime, kad dospije u crijeva, reagira s proteinskim tvarima i stvara zaštitnu membranu na zidovima crijeva. Dokazano je i da je vrlo djelotvoran protiv kiselosti organizma. Naime, limunska kiselina s kemijskog stajališta je slaba kiselina koja stvara kalijeve i kalcijeve soli, a one pomažu u kontroliranju kiselosti umjesto da je pojačavaju. Esencijalno ulje iz limunove kore ima zacjeljujuće djelovanje zbog čega je korisno u slučajevima infekcije dišnih putova.