Do dobre forme prije ljeta

Zimi rjeđe boravimo u prirodi, manje se krećemo i skloniji smo mirovanju pod toplom dekicom. Osim kojeg kilograma viška, posljedica je lošija forma. Ako pripadate većini koja je tokom hladnih dana zaboravila na rekreaciju, pravo je vrijeme da se aktivišete.

Da biste postigli optimalan rezultat, dobro razmislite o tome koje su vaše želje i potrebe i zadati sebi izvedive ciljeve. Ali nemojte očekivati da će se u kratku razdoblju desiti čudo, niti da će se vaše tijelo odmah preoblikovati.

Možda nije lako razumjeti, ali najbolji lijek je tjelesna aktivnost. Dakle, tu nema puno filozofije – mada se tijelo opire i misli da ne može, prve korake treba učiniti razumom – natjerajte se ako nema druge. Već i manji koraci pomoći će smanjenju simptoma proljetnog umora, a čim se to počne događati, dalji napredak bit će lakši i brži. I blaga proljetna depresija liječi se tjelesnom aktivnošću, po mogućnosti u društvu.

Za početak, koliko god je moguće izbjegavajte vožnju automobilom. Pješačite do posla, škole ili fakulteta, a ako je udaljenost koju svakodnevno morate preći da biste obavili osnovne dužnosti velika, siđite sa autobusa ili tramvaja dvije-tri stanice ranije i ostatak puta propješačite. Hodanje je izvrsna rekreacija, posebno dok nas nisu “napale” ljetne vrućine, ali svakako pripazite na obuću – trebala bi biti ugodna i anatomska. Prizori iz filmova u kojima žene u tenisicama hodaju do posla, a cipele sa visokim petama obuvaju u liftu zapravo su dobra ideja. Ako niste ljubitelj hodanja, možda je vožnja biciklom rekreacija za vas. I hodanje i vožnja biciklom izvrsni su načini vraćanja u formu, pogotovo ako nemate previše vremena. Ako nakon nekoliko sedmica barem vikendom dodate hodanje uzbrdo ili vožnju rolama, bit će to napredak kako za formu tako i za zdravlje. Naravno, svi savjeti ovoga tipa vrijede za zdrave osobe, a s obzirom da niko ne može biti sasvim siguran u svoje zdravstveno stanje, savjetujemo svake godine barem osnovni sistematski pregled ili konsultaciju sa doktorom prije intenzivnije tjelesne aktivnosti odnosno značajnijih promjena navika.

Važno je naći mjeru između previše entuzijazma i preslabog treninga: započnite kraćim rutama, ne nužno svaki dan. Najbolje je aktivisati se isprva svaki drugi dan ili nekoliko puta sedmično, sve dok ne osjetite da vam pješačenje ili vožnja više nisu naporni. Dva do tri puta sedmično najviše je što savjetujemo početniku. Uostalom, više od toga rijetko kad i stižemo. Naravno, nije dobro ni zadovoljiti se previše laganim tempom – ipak je važno uznojiti se, odnosno ubrzati srčani ritam. Možda će vam isprva biti jako naporno, ali nemojte odustati, vrlo je važno održati kontinuitet, jer inače neće biti pravih rezultata.

Naravno, na raspolaganju vam je i organizovano vježbanje: možete se priključiti nekom aerobik, fitnes ili pilates centru, ali ako duže niste vježbali, nemojte odmah “navaliti”. Vježbanje u specijalizovaniom centrima zahtijeva pridržavanje rasporeda i dolazak na vrijeme, ali ima i brojne prednosti: u grupi se dokazano lakše zadržava motivacija, a stručnjak će pomoći u odabiru za vas najpovoljnijeg tempa i vrste vježbi. Svakako sa trenerom razgovarajte o svojim dosadašnjim navikama, a ako opazite da ne možete slijediti tempo treninga, pridružite se grupi sa laganijim programom ili još bolje, ako vam je dostupno i finansijski sebi možete priuštiti, odaberite mjesto na kome se vježba u malim grupama. U takvim centrima trener ima više prilike pratiti svakog pojedinačnog polaznika, odnosno omogućiti gotovo individualno vježbanje.

U slučaju samostalnog vježbanja kod kuće, idealno bi bilo uvesti režim aktivnosti tri puta sedmično po tridesetak minuta, a kako napredujete, pojačati tempo na svaki drugi dan.

Mnogi nisu slušali savjete pa su bili previše revni, brzo se umorili i… odustali. Dakako, i mogućnost ozljeđivanja veća je kod pretjeranih i neprimjerenih aktivnosti. Pravu mjeru postići ćete osluškujući svoje tijelo: sami ćete osjetiti šta vam odgovara. Ne manje važno je odabrati aktivnost koja vas aktivnost veseli – rezultati će tako biti puno bolji, a, naravno, i dugotrajniji.

Pripazite i na ishranu, jedite više voća i povrća. Teška hrana samo će vas dodatno umoriti. Kakvu god rekreaciju (ili kombinaciju različitih aktivnosti) odabrali, bitno je pretvoriti je u svoju nezaobilaznu rutinu. Ubrzo ćete se osjećati puno bolje te ćete samim time učiniti jako puno za zdravlje, a bolji izgled slijedit će kao prirodna posljedica.