Duhovni aspekt posta

Moderan čovjek opterećen je poslom, te se zato nalazi u vječitoj žurbi i natjecanju. Njegov život pod stalnim je stresom što može dovesti do različitih fizičkih i psihičkih poremećaja. Život se ne može promijeniti, ali se mogu koristiti razni mehanizmi za njegovo poboljšanje. Jedan od njih je i Ramazanski post, tokom kojeg se vjernici suzdržavaju od uzimanja hrane i pića. Postom se osim tijela, liječi i duša, pospješuje razboritost uma, jača snaga volje i trenira strpljenje. Post nas uči kako da postignemo unutrašnju ravnotežu i mir.

Zdrav stil života

Tokom posta čovjek vodi borbu sa samim sobom. Zahvaljujući snazi svoje volje, postač trpi glad dok mu je ukusno jelo na dohvat ruke, trpi žeđ dok je pred njim hladna voda. Uprkos tome postač nije razdražljiv, nervozan, napet, jer post umiruje živce, otklanja uznemirenost i napetost, donosi dobro raspoloženje i duševno zadovoljstvo, što je i naučno dokazano. Svako biće na zemlji može gladovati, ali jedino ljudi mogu postiti dušom, tijelom, srcem i mislima.

Ako nas post nauči kako da savladamo sami sebe, sutra ćemo lahko savladati neprijatelja. Osim hrane i pića, postač se odriče mnogih loših navika poput pušenja, konzumiranja alkohola, većih količina kafe i čaja, te opojnih sredstava. Gladan čovjek ne vodi tudju brigu, suzdržava se od zavidnosti, laganja, tračanja, kovanja neprijateljskih planova, lažne zakletve.

Za vrijeme Ramazanskog posta mijenja se uobičajeni ritam spavanja, fizičkih aktivnosti i ishrane što u krajnjoj konačnici vodi ka uspostavljanju zdravog stila života.

Vrijednosti Ramazanskog posta

Osima tjelesnog i duhovnog, Ramazanski post ima i socijalni aspekt. Ljubav, saosjećanje, dobročinstvo i praštanje su osjećanja koja u čovjeku proizvodi post. Tokom posta i najtvrdja ljudska srca će smekšati. Zato je post prilika da se sjetimo bolesnih, siromašnih i gladnih i da im pomognemo, pa se i u tome ogleda vrijednost posta. Kada napokon dodje vrijeme za jelo postač će iznimno cijeniti ponudjenu hranu i piće, na koju u normalnim okolnostima ne bi obraćao toliku pažnju i ne bi o njoj razmišljao. U svijetu svake minute od gladi umre 25 osoba, a istovremeno se, kojeg li apsurda, dnevno baci 12 tona hrane.

Čistoća duše i tijela

Post je važan jer za vrijeme njegovog trajanja čovjek preispituje svoje postupke i djela, radi na unapredjenju međuljudskih odnose i jača veze s porodicom, komšijama, prijateljima. Nakon završetka posta čovjek osjeća čistoću, duševno i tjelesno podmladjivanje, te spremnost da se uhvati u koštac s mnogim životnim problemima.