Dukanova dijeta

Brojna istraživanja koja su radile nevladine organizacije pokazala su da smo iz godine u godinu sve deblji. Svjetska zdravstvena organizacija je izračunala da  čak 50,7% svjetske populacije  pati  od prokomjerne tjelesne težine. Stoga i ne čudi da gotovo na cijeloj  planeti ne postoji osoba koja nije opterećena svojim izgledom. Sedamdesetih godina prošlog vijeka francuski neurolog dr Pjer Dukan liječio je gojaznog pacijenta, čija ishrana se uglavnom sastojala od mesa. Pacijent je želio smršati, ali se ni po koju cijenu  nije želio odreći mesnog obroka. U želji da pomogne pacijentu, koji mu jeujedno  bio i prijatelj, dr Dukan je predložio da pet dana u organizam ne unosi ništa osim proteina i vode. Rečeno – učinjeno. Kada se nakon pet dana pacijent ponovo pojavio kod dr Dukan, obojica su bili prijatno iznenađeni gubitkom čak 4,5 kilograma. Za dr Dukan to je bio početak 35 godina dugog istraživačkog rada, baziranog na samo jednom cilju: „Kako milionima ljudi širom svijeta osigurati doživotnu vitkost?“. Dr Dukan je vrlo brzo nakon toga napustio svoj poziv neurologa i posvetio se nutricionizmu. Kreirao je dijetu koja nosi njegovo ime i za koju se  žene i muškarci  širom svijeta  kunu da donosi brze i dugoročne efekte.

Prednosti Dukanove dijete

Razlika izmedju Dukanove i ostalih dijeta je u tome, što ukoliko pravilno slijedite program kilogrami se sigurno neće vratiti. Nadalje, vidiljivi gubitak tjelesne težine u samo 5 dana i činjenica da se ne morate izgladnjivati do besvijesti  jak su psihološki motiv zbog kojeg se neće usuditi da odustanete na pola puta.  Kroz višegodišnje istraživanje najučinkovitijeg recepta za dijetu dr Dukan je stalno imao na umu  da je nemoguće cijeli život provesti na dijeti, te da ljudski mozak funkcionira po principu da uvijek želimo upravo ono što nam je zabranjeno. Dukanova dijeta omogućava da jedete koliko god želite i kad god poželite…

Bazirana je na proteinima za koje je utvrđeno da smanjuju apetit, jer se proteini  puno duže i teže probavljaju. Tijelo tada počinje da koristi zalihe masnoće  što dovodi do gubitka kilograma.  Dr Dukan preferira da jedemo hranu kojom su se hranili naši preci, poput mesa, jaja, ribe i mlijeka s malo mliječnih masnoća. Nažalost, u današnjim prehrambenim navikama  dominira hrana (pre)bogata ugljikohidratima i masnoćama, koje neminovne vode ka povećanju naše tjelesne mase. Stoga je Dukanova dijeta s pravom nazvana  revolucionarnim otkrićem. Sa svakim danom broj njenih sljedbenika se povećava.

Faza napada – PP faza

Dukanova dijeta ima četiri faze: faza napada, faza izmjene, faza konsolidacije i faza stabilizacije.Prva je faza napada ili PP faza (pure proteins – čisti proteini).  Može da traje do 10 dana ukoliko želite skinuti 20 i više kilograma. Ukoliko imate namjeru da skinete manje od 5 kilograma bit će vam dovoljna  dva dana za PP fazu.  Ako trebate skinuti izmedju 5 i 10 kilograma bit  će dovoljno da 3 dana živite na proteinima.  Ova faza je najteža, ali kad je jednom savladate sve prepreke odjednom će se srušiti na putu ka željenoj težini. Stoga je veoma važno da slijedite upustva i da ih se strogo pridržavate. Vaš meni trebao bi se sastojati od sljedećih namirnica:

  • Junetina i govedina
  • Piletina i puretina
  • Plodovi mora
  • Jaja
  • Nemasni mliječni proizvodi
  • Voda

U ovoj fazi zabranjeno je koristi masnoće, stoga meso pecite u neprijanjajućoj tavi, na grilu, roštilju ili ga jednostavno skuhajte. Nemojte jesti hrskava krilca, kožicu  niti tamne dijelove mesa, jer se tu skrivaju velike masti i holesterol, a unos toga mora se izbjeći.  Možete jesti i salamu od pilećeg ili purećeg mesa. Prije nego je počnete koristiti obavezno pročitajte koliki postotak proteina sadrži. Što više proteina, to bolje za vas.

Dozvoljena je i riba i sve vrste morskih plodova. Pri tome se naravno misli na svježe spremljenu ribu,a ne na konzerviranu u ulju ili umaku koji sadrži masnoće.

Jaja se takodjer mogu jesti, s tim što je unos bjelanaca neograničen, a žumanca treba svesti na 3-4 dana sedmično.

Prilikom spremanja hrane možete koristiti skoro sve začine. Malo senfa neće škoditi, ali kečap nemojte uzimati jer u sebi sadrži šećer.

Nemasno mlijeko, jogurt bilo da je u pitanju obični ili voćni, te mladi sir su namirnice potrebne vašem organizmu u toku faze napada i mogu se konzumirati kad god vam se prohtije.

Organizmu će trebati dosta vode, obične ili mineralne, svejedno je, bitno je da nije gazirana. Voda ima diuretski efekat i pomoći će vam da se riješite lošeg zadaha iz usta i intenzivnog mirisa urina, koji se često javljaju u prvoj  fazi dijete. Ukoliko budete  imali  problema sa zatvorom možete uzeti kašičicu lanenog ulja. Da biste izbjegli nadutost stomaka smanjite unos soli, koja osim nadutosti stomaka povećava i apetit.

S obzirom da prvih nekoliko dana dijete unosite samo proteine, organizam će trošiti zalihe masti, te ćete se osjećati pomalo iscrpljeno. Stoga nije preporučljivo da vježbate, već da šetate. Možete piti kafu ili čaj, bez šećera, naravno.

Faza izmjena – gubljenje na težini

(PL – proteine with legumes)

Faza  izmjene je naprednija faza napada, jer se i dalje hranite proteinima,  koje kombinujete s povrćem koje ne sadrži skrob. Drgu naziv za fazu izmjena je PL faza – proteine with legume, ili u prevodu proteini s povrćem.  Faza napada i faza izmjena se smjenjuju. Premda ne postoji unaprijed definiran odnos  izmedju ove dvije faze dr Dukan savjetuje da pet dana jedete samo proteine, a narednih pet dana uz proteine u ishranu ubacite i određeno povrće.  Nije pogrešno ako želite fazu napada i fazu izmjena kombinirati dan za danom, sve dok ne dođete do željene težine.

Nikako nemojte u organizam unositi samo povrće, već ga obavezno kombinujte s namirnicima koje ste koristili u prvoj fazi. Sve što smo naučili u fazi napada primjenjuje se i na fazu izmjena. Dakle, nema ulja, masnoća, šećera, ugljikohidrata….. zaboravite na krompir, grah, leće, mahune,….i drugo povrće koje sadrži skrob.  Umjesto toga u jelovnik ubacite svježe ili kuhano sljedeće povrće: luk, kupus, gljive, celer, tikvice, paradajz, krastavce, rotkvice, špinat, brokule, šparoge, patlidžan,paprike, zelena salata….. Kako je upotreba ulja i dalje zabranjena prelive za salatu možete spremiti od limunova soka, jogurta, začinskog bilja (što prirodnije, to bolje). Često kontrolirajte svoju tjelesnu težinu.  Kad god zapadnete u krizu, vaga će vam dati motiv da istrajete do kraja, uostalom ova faza se zato i zove gubljenje na težini.

Faza  konsolidacije

Koliko puta vam se desilo da ste uspjeli smršati, ali su se vrlo brzo kilogrami vratili u duplo većoj mjeri.  Dukanova dijeta garantuje da vam se to neće desiti.  Zato morate proći kroz fazu konsolidacije, koja će omogućiti vašem tijelu da se navikne na željenu težinu. Koliko dugo će trajati faza konsolidacije ovisi o tome koliko kilograma ste izgubili u prethodne dvije faze.  Trajanje faze konsolidacije računa se tako što se  svakih 0,5kg množi sa 4,5 dana. Da se ne biste mučili s množenjem, jednostavnije je računati da je  za jedan izgubljeni kilogram tjelesne mase potrebno 10 dana konsolidacije, za 10 izgubljenih kilograma treba 100 dana knsolidacije i tako redom.  Ova faza se smatra krucijalnom, jer ukoliko ne uspijete održati dostignutu  težinu uzaludan vam je sav prethodni trud.

U ovoj fazi možete jesti namirnice koje su vam ranije bile zabranjene.  Proteine i povrće o kojima smo govorili u prvoj i drugoj fazi dijete, obogatite sa  dvije kriške Integralnog  hljeba dnevno i  4dkg tvrdih sireva. Jedna porcija sira na dan je dovoljna i vodite računa da on ne bude fermentiran. Sada vam je dozvoljeno da jednom do dva puta u toku sedmice pojedete skrobnu hranu – integralnu tjesteninu, krompir, rižu, leće… Hranu i dalje spremajte bez masnoće, uz odgovarajuće prirodne umake.  Počastite se i s  odabranim voćem, izbjegavajući banane, grožđe, trešnje i orašaste plodove.  Ono što će vas najviše obradovati jeste da je jednom sedmično dozvoljen slavljenički obrok, kada možete jesti i piti sve što vam je u proteklom periodu nedostajalo. To ne znači da se možete pretrpavati. Jedan tanjir  omiljenog jela je sasvim dovoljan i zapamtite  – NEMA REPETE. Osim toga trebate znati  da se slavljenički obrok nikad ne ponavlja dva puta zaredom.  Ako ste ove sedmice jeli kolače, iduće sedmice počastite se sladoledom ili tortom.

Faza stabilizacije – faza krstarenja

Ako ste došli do ove faze, znači da ste se uspješno riješili suvišnih kilograma. Kako vaš organizam ne bi zaboravio da ste na dijeti,potrebno je da  proizvoljno odredite jedan dan  u sedmici kada ćete jesti samo proteine kojima ste se hranili u fazi napada. Dr Dukan preporučuje  da to bude četvrtak.  Svih ostalih šest dana u sedmici možete jesti što god  poželite.

Sada kada ste ovo pročitali vjerovatno vam je jasnije zašto je dr Pjer Dukan postao najpoznatiji nutricionista na svijetu, s milionima prodatih primjeraka „Dukanove dijete“, knjige koja je prevedena na 14 svjetskih jezika i koja se prodaje u 32 države svijeta.  Kao i kod svake dijete, tako i kod ove, najvažnije je da imate čvrstu volju, te da ostanete dosljedni u namjeri da smršate. Ukoliko se budete striktno pridržavali upustava,  suvišni kilogrami zauvijek će ostati iza vas.  Sa srećom i Bon Appetit!!!!!