Galopirajući rast oboljelih od raka prostate

Poslije karcinoma pluća, rak prostate je drugi najčešći neprijatelj   zdravlja kod muškaraca.
Od 35.000 oboljelih ljudi, koliko se godišnje registruje novih slučajeva, 10.000 umre. Statistika kaže da 5-7% muškaraca starijih od 50 godina boluje od ove vrste raka. Čak 80% muškaraca starijih od 80 godina ima rak prostate.  Od ove opake bolesti najviše obolijevaju crnci, a najmanje pripadnici žute rase, dok se bijela rasa nalazi u zlatnoj sredini.

Upozoravajući signali

Prostata je  žlijezda nalik kestenu, smještena izmedju mokraćne bešike i rektuma. Podložna je napadima raka koji se u ovom slučaju sporo razvija i u ranoj fazi jako ga je teško dijagnosticirati. S obzirom da nema pouzdanog testa za utvrdjivanje raka prostate, simptomi se počnu javljati dosta kasno, kada je bolest već uznapredovala. Javlja se učestalo, otežano, bolno i isprekidano mokrenje, krv u mokraći i spermi, problemi s erekcijom i ejakulacijom, česta bol i ukočenost u donjem dijelu leđa, mršavljenje, gubitak apetita, groznica, jeza  i slabost. Ako je neko u porodici bolovao od bilo koje vrste raka, muškarci bi već od 40-te godine trebali početi da posjećuju liječnika i obave testove na rak prostate.

Kombinovana metoda u liječenju raka prostate

U Švedskoj svake godine se registruje izmedju 9.000 i 10.000 novih slučajeva oboljelih od raka prostate. Upravo Švedska zajedno s ostalim skandinavskim zemljama drži sam vrh crne liste ove opake savremene bolesti. Stoga su tamošnji naučnici dugi niz godina istraživali kako da pomognu pacijentima da dobiju bitku s rakom prostate. Testiranja su pokazala da radiozračenje  u kombinaciji s hormonskom terapijom može prepoloviti stopu smrtnosti. Efekti takvog liječenja u tolikoj mjeri su ohrabrili ljekare da su predložili  da kombinovana metoda treba postati standard u liječenju  pacijenata oboljelih od raka prostate. Ljekari optimizam temelje na činjenici da je u  periodu od deset godina od četiri oboljela jedan umro (23,9 odsto) od onih koji su primali samo hormonsku terapiju. Izabrani pacijenti koji su  bili podvrgnuti kombinovanom tretmanu imali su više sreće. Od njih deset (11,9 odsto) tek jednog je pretekla smrt.