Gdje pronaći, kako i zašto odabrati organsku hranu?

Kako bismo vam približili prednosti organske/zdrave hrane, pobili sve više prisutnu tezu da je njena upotreba samo nešto što je trenutno IN, te uporedili cijene u odnosu na proizvode nastale vještačkim putem, posjetili smo Organsku kontrolu te neka od prodajnih mjesta sa organskom hranom u Sarajevu i došli do zanimljivih i korisnih podataka.

Šta je organska hrana?

Poljoprivredna proizvodnja u većem dijelu ljudske istorije može se nazvati ‘organskom’ – i ne tako davno, druge hrane nije ni bilo. Međutim, tokom 20. stoljeća započelo se sa masovnom upotrebom vještačkih hemikalija u proizvodnji hrane i stvaranju tzv. hibridnih biljaka.

Da razjasnimo pitanje koje vam je sada sigurno ‘zazvonilo’… Šta je sa hranom životinjskog porijekla? Iako ponekad izraz organska hrana upotrebljavamo i za hranu životinjskog porijekla – kada su životinje othranjene na zdrav i prirodan način, bez korištenja hormona koji vještački pospješuju rast, lijekova i drugih vještačkih sredstva, uglavnom se pod organskom hranom podrazumijevaju voće, povrće i bilje.

Organska hrana proizvodi se na ekološki čistom i zdravom zemljištu, bez upotrebe hemijskih sredstava – savremenih vještačkih dodataka kao što su pesticidi i hemijska đubriva. Nadalje, ne sadrži genetski modifikovane organizme, nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima. Jedino tako proizvedena hrana može se pohvaliti epitetom ‘zdrava’.

Ponuda zdrave hrane u bh. prodavnicama

Organska hrana može biti svježa ili prerađena. Prerađenu organsku hranu moguće je kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali i na policama supermarketa, na kojima se nalaze tik uz proizvode nastale konvencionalnim putem, pri čemu je organski proizvod često skuplji.

Tako se i nekih od certificiranih bh. proizvoda mogu pronaći na našem tržištu, ali najčešće se na policama bh. supermarketa mogu pronaći uvozni proizvodi sa prefiksom organski. Istini na volju, cijena većine artikala nešto je viša u odnosu na proizvode neorganskih proizvoda, ali kako se i kaže: ‘Naše zdravlje nema cijenu!’

Prodavnice organske hrane u BiH, poput Ujedinjene Hercegovine, uveliko otkupljuju svježe voće i povrće, te obrađene prehrambene proizvode onih koji za nas uzgajaju i prerađuju zdravu hranu. Pored toga, recimo u Merkatoru i DM drogerijama, mogu se pronaći proizvodi naših proizvođača, koji posjeduju certifikat za proizvodnju organske hrane.

Zdrava hrana i na pijacama

Svježu neprerađenu hranu moguće je pronaći i na pijacama ili kupiti direktno od proizvođača. Iako posjedovanje certifikata u velikom broju slučajeva nije praksa sa proizvodnjom u ‘mini’ povrtlarstvu, ipak to ne znači da pojedini proivođači, na zelenim pijacama ne prodaju sirovu zdravu hranu. Razlika je u tome što, ukoliko nemaju certifikat, svoje proizvode ne mogu označiti kao bio, eko, organic…, pa njima prilikom prve kupovine jednostavno vjerujemo na riječ.

Pored pijačnih tezgi, kvalitetne, svježe i mirišljave proizvode majke prirode, svakako možete pronaći i u obližnjim selima.

Certifikat (etiketa) kao garant

“Da bi proizvođać svoj proizvod mogao prodati pod etiketom ‘organski’ mora zadovoljiti standard Organske kontrole (OK) te proći neophodnu kontrolu, koju u našoj zemlji vrši jedino akreditovano certifikacijsko tijelo za organske proizvode.

Ipak, i među proizvodima koji ne nose ovu deklaraciju, postoji velika razlika u kvaliteti, ali ju je teže prepoznati ‘odokativnom metodom’. Pojedini proizvođači pribjegavaju proizvodnji zdrave hrane, koja bi i zadovoljila OK standarde, ali ne posjeduju markicu koja bi potrošačima olakšala prepoznavanje.

S druge strane, treba biti veoma oprezan pri kupovini voća i povrća na tezgama, jer artikli pojedinih proizvođača ne podliježu nikavim kontrolama, pa je u odnosu na takve proizvode pametnije nabavljati voće i povrće u tržnim centrima čija ‘zelenara’ podliježe kontroli perioda karence – period od primjene sredstava za zaštitu bilja do berbe

Prednosti koje nam nudi organska hrana

Od uvođenja vještačkih hemikalija u poljoprivredu, kvalitet hrane pao je na znatno niži nivo. Primjera radi, jabuka proizvedena na taj način divno izgleda, gotovo je identične veličine, oblika, boje kao i ostale izložene jabuke…jednom riječju izgledaju savršeno. Ali, čak i nakon pranja, u sebi mogu sadržavati i više od 30 različitih pesticida, opasnih po zdravlje, okus im je izgubio svoja svojstva i nemaju onaj intenzivni miris poput organskih.

Upotrebom organske hrane nivo toksina u organizmu svodi se na minimu. U uobičajenoj poljoprivrednoj proizvodnji previše je toksina u vidu pesticida, raznih metala i drugih hemijskih supstanci, koje se danas koriste za uzgoj voća i povrća, a nerijetko se pominju kao uzročnici hroničnog umora, glavobolja, nesanice, raznih upalnih procesa, dovode se u vezu i sa nekim oblicima karcinoma, smanjenom plodnošću muškaraca, raznim vrstama alergijskih reakcija, gojaznosti.

Organski proizvedena hrana u odnosu na ‘hibridnu’, sadrži mnogo više hranljivih materija, kao što su proteini, vitamini i minerali – 27% više vitamina C, 22.1 % više željeza, 29,3 % više magnezija te 13.6 % više fosfora…

Dakle, prednosti organske hrane u odnosu na konvencionalno proizvedenu, više su nego očigledne!