Glutamati štetni po zdravlje

Jeste li se ikad zapitali zašto svježe meso ne može u frižideru da stoji duže od 2 – 3 dana? Kako je onda moguće da viršle, kobasice, ćevapi, parizeri i pašete mogu trajati po nekoliko mjeseci? Za to su zaslužni brojni prehrambeni dodaci koji se stavljaju kako bi hrana što duže zadržala svoj prirodni okus i svježinu. Ukoliko su proizvodjači koristili glutamat dužni su da ga istaknu na deklaraciji. Glutamati se kriju iza akronima E620, E621, E622, E623, E24 i E625. Iako postoje brojni dokazi da su glutamati štetni po ljudsko zdravlje njihova upotreba još uvijek je širo rasprostranjena. Može ih se pronaći u ribi, mesu, paštetama, čipsu, krekerima i drugim slanim grickalicama, raznim umacima, kečapu, juhama, kockama za juhu, mješavinama raznih začina, kvascu te ostalim gotovim proizvodima na bazi soli. Glutamate je zabranjeno dodavati u hranu za bebe, a s njihovom upotrebom posebno pažljive moraju biti trudnice i dojilje.

Zdravstveni problemi izazvani korištenjem glutamata

Osim u prehrambenoj industriji, glutamati se koriste i u farmaceutskoj industriji kod liječenja neuroloških poremećaja i mentalnih bolesti. Kod osoba slabijeg imuniteta mogu izazvati: opću slabost, lupanje srca, trnce, gubitak osjećaja u ledjima i vratu. Glutamati mogu dovesti do glaukoma, a u ekstremnim slučajevima do gubitka vida i odstranjivanja mrežnice. Oni smetaju mozgu da obavlja svoje funkcije, te dolazi do pojave glavobolje, a mogu izazvati i teže napade astme. Prema jednom istraživanju koje je provedeno 1997. godine, glutamat je kod korisnika u 3% slučajeva izazvao urikariju, glaukom se javio kod 2,3% korisnika glutamata, grčevi 0,4% korisnika, ukočenost 0,7% korisnika, dok je slabost osjetilo 4,0% korisnika. Kalijev glutamat E622 kod korisnika izaziva probleme s probavnim sistemom , mučninu, proljev, grčeve i slabost.

Sindrom kineskog restorana

Glutamati potiču s istoka, pa je i razumljivo da je u tim zemljama njihova upotreba najraširenija. Posebno se izdvaja Kina, koja glutamate koristi u tolikoj mjeri da se razvio „Sindrom kineskog restorana“. Osobe koje se često hrane u kineskim restoranima imaju problema s disanjem, ubrzanim pulsom, javljaju se teške glavobolje, obamrlost u mišićima ramena i vrata. Konstantno konzumiraje glutamata može izazvati i mnoge druge zdravstvene poremećaje.

Za i protiv glutaminata

Posljednjih godina povezanost glutamata i raznih bolesti postala je predmetom brojnih kontroverzi. Dok FDA, Naučni odbor za hranu EU i Zajednički stručni odbor za prehrambene aditive WHO glutamate, odnosno MSG (natrijev glutamat) označavaju kao siguran, sve je više onih koji se ne slažu s ovim tvrdnjama. Ocjene svjetskih autoriteta za hranu datiraju iz sredine devedetih godina, a otada do danas mnogo toga se promjenilo. U medjuvremenu se povećao postotak stanovnika koji negativno reagiraju na glutaminate, pa su i proizvodjači počeli da ističu oznake „bez glutaminata“ odnosno „ NO MSG“. Nažalost, malo je takvih proizvoda, budući da su glutaminati davno preplavili cijeli svijet. Nama samo ostaje da počnemo pažljivo čitati deklaracije na namirnicama, te da gdje god možemo, vještačke namirnice zamijenimo prirodnim.