Idealnim stavom do perfektne figure

U promjenama držanja ogledalo vam može poslužiti kao saveznik. Analizirajte se i obratite pozornost na različite točke svoga tijela kako bi popravili moguće greške u svom stavu

Ispočetka će vjerojatno biti teško i neobično, možda čak i bolno i neugodno, no, nakon veoma kratkog vremena, uz trud i želju, možda nećete ni primijetiti, ali imat ćete lijep stav

Prilagoditi dobar stav je osnova da izgledate atraktivnije, vitko i također mlađe, tako da održavanje ispravnog stava osigurava lijep izgled i u isto vrijeme pokretljivost i eleganciju, a ne smijemo zaboraviti da sa ispravnim stavom može smanjiti i bol u leđima. Ako želite imati i steći naviku za pravilan stav, tj. držanje tijela, trebate se prvo analizirati ispred ogledala i po potrebi popravite greške koje uvidite. Ispočetka će vjerojatno biti teško i neobično, možda čak i bolno i neugodno, tako da je prvi par dana dovoljno da ispravno držanje tijela vježbate pred ogledalom, a zatim da ga primjenjujete svakodnevno. Nakon veoma kratkog vremena, uz trud i želju, možda nećete ni primijetiti, ali imat ćete lijep stav.

Ogledalo kao saveznik

 • Glava i vrat
  Dobro je ako … su brada i glava lagano podignute i ako održavate vrat uspravnim. Ovo omogućava ne samo da odmarate leđa, nego i to da pokažete da ste sigurni u sebe. Loše je ako … su brada i glava spuštene i ako je savijen vrat. Takav položaj izaziva napetost i bol glave i vrata.
 • Ramena i gornji dio leđa
  Dobro je ako … su ramena lagano zategnuta prema nazad, ne stegnuta i bez ukočenosti. Na ovaj način, kralježnica i grudni koš se ispravljaju a ruke trebaju biti opuštene. Loše je ako … su ramena stegnuta i povučena prema naprijed. Ovaj položaj rezultira da mišići grudnog koša gube jačinu i tonus, što dovodi do poteškoća u lopaticama.
 • Leđa i stomak
  Dobro je ako … je kralježnica malo naprijed stegnuta s trbušnim mišićima. Na ovaj način ćete izdužiti i “stanjiti” figuru, izbjegavajući iskrivljenje leđa. Loše je ako … “izbacite” stomak prema naprijed, osim što ćete izgledati mnogo deblji na taj način postoji mogućnost da va se leđa iskrive.
 • Stražnjica
  Dobro je ako … su mišići stražnjice stegnuti. Loše je ako … “izbacujete” stražnjicu unazad. Na taj način stvarate veliki napor na donji dio kralježnice što izaziva nelagodu i bol u leđima.
 • Položaj nogu
  Dobro je ako … su koljena opuštena i ako su noge paralelne i razdvojene dužine dlana. Takav stav omogućava da se savršeno istegne kralježnica te da se izbjegne napor. Loše je ako … su koljena napeta i ako su noge veoma blizu ili naravno, ako se oslanjate cijelom težinom samo na jednu nogu. U slučaju ako su noge “izbačene” naprijed ili nazad, tada osiguravate veliki napor na leđa.