Ishrana na poslu

„Šta ću danas jesti na poslu?!“, pitanje je koje sebi svaki dan postavimo. U velikim firmama koje imaju svoje restorane, svaki dan spremaju se ista jela, koja su zbog svog sadržaja uglavnom teška za organizam. U priči s kolegama nesvjesno konzumiramo čokoladu ili  čajne keksiće koji nas na trenutak zasite. Nadje se i poneki grisini, kikiriki, a počesto i čips. U datom trenutku to  je veoma primamljivo, ali ne može zamijeniti doručak, a ni ručak, jer kroz pola sata ponovo osjećamo glad. U očaju i  žurbi koju diktira savremeni način života, odlučujemo se za brzu hranu. Uzimamo broj prvog Fast Food-a koji se nađe na stolu i naručujemo hot-dog, sendvič s piletinom, pohovani sir, uštipke, hamburger i ostala jela s roštilja. „Brzi“ doručak, odnosno doručak s nogu, obično je u vrijeme ručka.  S obzirom da imamo puno posla i obaveza, a sve manje vremena, doručak brzinski progutamo, što čini da se kilogrami gomilaju, a mi se osjećamo pospano, napuhano, teško i nervozno. Mi ćemo vam ponuditi neka rješenja i opcije za jednostavnu i pravilnu ishranu za vrijeme radnog vremena.

Lagana ishrana

Za posao su idealni mali i česti obroci tokom dana. Zavisno od vrste posla kojim se bavite,  svakog jutra  možete napuniti korpu svježeg voća. Ukoliko niste u mogućnosti da na poslu stavite posudu s voćem, možete kupiti ili od kuće ponijeti  manju količinu voća. Na taj način ćete eliminisati prostor za čokoladu kako u vašoj torbi, tako i na vašem stolu. U tom slučaju  dnevna količina vitamina i minerala slobodno može biti potrošena, a to je idealna prilika da poslušate savjet nutricionista: „Jedite što više voća i povrća!“. Naučnici kažu da je idealna količina pet malih obroka u toku dana, međutim ko nije u mogućnosti da to ispoštuje neka se ne brine da griješi. Svaku vrstu ishrane mi prilagođavamo sebi i svojim mogućnostima. Garantujemo da će se i vaše kolege obradovati kada vide da ste na posao donijeli svježe lubenice, ananasa ili nekog drugog voća koje je jako hranjivo. Na ovaj način ćete izbjeći mogućnost da vam suviše teška hrana „padne“ u želudac i naškodi vašem organizmu.

Užine za vrijeme radnog vremena nisu zabranjene.

Kao užina se preporučuju razni proizvodi koji u sebi sadrže veliki broj različitih žitarica. Kod kuće sami napravite vlastiti konfleks po svom izboru. Pustite mašti na volju i zajedno sa musli žitaricama kombinirajte željeno suho voće, te ih zapakujte u vrećice. Takvu kombinaciju uvijek možete držati na poslu, te ih preliti jogurtom ili mlijekom i imati savršen obrok  za poboljšanje energije i koncentracije.

Budite maštoviti, napravite tost. Na kriškicu integralnog hljeba dodajte puretinu, nemasnu pavlaku i puno salate. Imat ćete savršen i zdrav obrok, koji ne utiče na povećanje kilograma. Ove vrste namirinica se mogu lako pripremiti noć prije. Ovako spremljen sendvič spakujte u plastičnu posudu i ujutro ćete na poslu za vrijeme doručka svoj organizam iznenaditi s hranjivim tvarima.

Obična voda idealno piće

Jutro je period gdje treba da pijete dosta tečnosti. Tako ćete najbolje svoj organizam dovesti u radnu atmosferu, a ujedno ćete isprati crijeva i želudac. Mnogi će se zapitati  zašto da piju vodu kada uopšte nisu žedni? Odgovor je veoma jednostavan. Čak i minimalan nedostatak tečnosti u organizmu, a pogotovo kada se zađe u godine, dovodi do umanjivanja naših performansi na poslu. Stoga tečnost treba piti i prije nego  što ožednimo. Idealna pića su voda, voćni čajevi, sokovi od povrća, mineralna voda, voćni sokovi. Izbjegavajte kupovne sokove, radije napravite domaći sok po svom izboru. U kafi uživajte ujutro prije posla i nakon ručka. U prostorijama gdje nedostaje vlažnosti  čaša tečnosti više nije na odmet.

Snaga za pauzu

Šta jesti izmedju obroka, još  je jedno od pitanja koje se često postavlja. Priuštite sebi za vrijeme pauze ili za užinu jednu bananu. Banane su u odnosu na druge vrste voća dosta kaloričnije, ali zato posjeduju dosta ugljikohidrata koji su potrebni našem organizmu.  Banane u sebi ne sadrže nikakve masnoće, pospješuju i povećavaju nivo koncentracije i popravljaju raspoloženje što nama u konačnici i treba na poslu.

Ljudi koji su pod stalnim stresom, treba da  koriste namirnice koje u sebi sadrže dosta magnezijuma (suncokret, sjemenke  tikve). Ujedno ove košpice nam mogu poslužiti baš kao i manja užina između obroka.

Još jedan savjet za održavanje koncentracije tokom posla jeste sigurno da jedemo tvrđe voće poput  jabuka, jer žvakanje jača koncentraciju, a ujedno nas drži i budnim.
Zastanite na trenutak i razmislite šta bi voljeli sutra doručkovati na poslu!