Ishranom protiv tegoba u trudnoći

U trudnoći posebnu pažnju  obratite pažnju na svoje zdravlje. To nije ugađanje sebi, nego je to vaša obaveza prema budućem članu vaše porodice. Dovoljno odmaranje, lagana vježba i zdrava prehrana su čvrst i siguran oslonac za zdrav početak života vašeg djeteta.

Za ženu, trudnoća je najsretnije razdoblje života koje traje 280 dana i puno je iznenađenja. Tokom cijele trudnoće većina žena je zdrava, međutim promjene koje se događaju u tijelu mogu izazvati neugodnost i tegobe. Sve veća maternica može potiskivati druge organe i izazvati niz tegoba poput žgaravice, zatvora, hemoroida ili proširenih vena. Osim toga, rastom djeteta, posteljice, velika količina krvi i dodatne zalihe masnoće direktan su uzrok umora i boli u leđima. S obzirom da u organizmu majke raste novi život koji ima potrebu za kalcijem, željezom i ostalim mineralima, ta potreba može izazvati probleme majci sa zubima i anemiju. Postoje i ostali faktori kao što su promjenjivo hormonalno i imunološko stanje tijela koji povećavaju mućninu, nesvjestice, grčeve u nogama i povraćanje.Tegobe u toku trudnoće se mogu spriječiti ili u određenoj mjeri ublažiti ukoliko ste vi i vaš partner u potpunosti zdravi prije samog začeća.

Zdrav početak novog života

Prehrana je faktor koji ima direktan uticaj na trudnoću. Ukoliko ste napravili grešku i niste prije trudnoće pazili na prehrambene navike, nemojte tu grešku ponoviti i tokom trudnoće. Neka se na vašoj trpezi nađu namirnice koje su bogate folnom kiselinom, kalcijem, željezom, vitaminima B1, B2, C, D  i esencijalnim masnim kiselinama.

Prosječnoj ženi je potrebno oko 200 kalorija više na dan, otprilike koliko sadrži mali sendvič s paradajzom. Obroci na vrijeme, uravnoteženi i sadržajni vitaminima su od velikog značaja za zdravlje vašeg dijeteta. Takva vrsta obroka daje izglede da vaše dijete prilikom porođaja ima normalnu težinu. Istraživanja su pokazala da se samim tim smanjuje vjerovatnoća da dijete kad odraste ima problema sa gojaznošću, visokim krvnim pritiskom i dijabetesom.
Jedite minimalno pet porcija voća i povrća u toku dana. Ono  sadrži prirodne salicilate koji su hemijski slični aspirinu, te smanjuju sklonost zgrušavanju krvi. Konzumiranje ovakvih stvari smanjuje rizik od preeklamsije i spontanog pobačaja. Preeklamsija može izazvati visok krvni pritisak, migrenu, zadržavanje tekućine što za posljedicu ima otečene ruke, lice i zglobove.  Izbjegavajte konzumiranje namirnica na koje ste preosjetljivi. Prevelika količina bjelančevina može izazvati preosjetljivost djeteta na tu vrstu namirnica.

Smanjite ili u potpunosti izbacite iz ishrane jetru, jetrene proizvode i namirnice koje su bogate vitaminom A. Prevelika količina može uzrokovati oštećenja prilikom porođaja.