Istina o šećeru u voću

Na jednom od mojih predavanja, učenica je negirala prednosti voća kao zdrave hrane tvrdeći da je puno šećera. Iznenađujuće je da ovo nije bilo prvi puta da čujem ovakve tvrdnje.

Ova misao da nije dobro jesti voće je došla do izražaja u dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata; osmišljenoj prije nekoliko godina. No mit i dalje postoji. Ne prođe niti jedan tjedan da mi netko ne kaže kako izbjegava voće zbog puno šećera ili obilja ugljikohidrata. Dakle, danas ću pobiti te tvrdnje i stati u obranu svježeg voća- jedne od najzdravijih namirnica današnjice.

Šećer u voću – što su činjenice?

Pobijat ću tvrdnju da je voće puno šećera iz jednostavnog razloga- zato što nije točna. Svježe voće nudi puno više od šećera jer sadrži vodu, vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente (ovi prirodni biljni spojevi imaju pozitivne učinke na tijelo).Gdje još možete dobiti ovakav obrok, a da sadrži samo 75 kalorija po porciji?

Tvrdnju da je voće “obilato ugljikohidratima” ili “puno šećera” treba razmotriti. Istina je da većinu kalorija koje konzumirate jedući voće dobivate iz ugljikohidrata- najčešće u obliku fruktoze koja je prirodni šećer u voću.

Ovo nije slučaj samo kod voća, nego sve biljne hrane koja se uglavnom sastoji od ugljikohidrata (to se ne odnosi samo na prirodne šećere, nego i na škrob te sastavne elemente kao što je celuloza koja sadrži vlakna). Pa tako jedući povrće također većinu kalorija unosite u obliku ugljikohidrata. Ali zasigurno ne čujete ljude da se žale na ugljikohidrate u povrću.

Prije nego odbijete hranu bogatu šećerom ili ugljikohidratima, uzmite u obzir oblik ugljikohidrata, a ne samo količinu šećera i ugljikohidrata. Velika je razlika između nutricionističke vrijednosti prirodnih ugljikohidrata koje nalazimo u voću i drugoj biljnoj hrani (šećer, škrob i vlakna) od onih koje nalazimo (točnije, ne nalazimo) u praznim kalorijama koje unosimo putem dodanih šećera koji se nalaze u svemu- od keksa do umaka za roštilj.

Koliko šećera zapravo unosimo konzumiranjem voća? Prosječna naranča ima oko 12 grama prirodnog šećera (oko 3 čajne žličice), a šalica jagoda sadrži oko 7 grama što je manje od dvije čajne žličice. S druge strane, također unosite 3 grama vlakana, dozu vitamina C potrebnu za cijeli dan, zdrave antioksidanse, folne kiseline te kalij. A sve to sadrži 50-60 kalorija. “Sami šećer?”- ne bih rekla.

Usporedimo voće s pola litre Coca Cole. Ona sadrži oko 225 kalorija a ne sadrži antioksidanse, vitamine, minerale i vlakna; ali zato sadrži 60 grama dodanog šećera ,što je 1/3 šalice.

To je ono što ja nazivam “puno šećera”.