Zdrava prehrana: Je li moguće pojesti previše zdrave hrane?

Prošli tjedan mi je prijateljica pričala kako je večer prije pojela ogromnu porciju ukusne lubenice. Nakon toga se pitala da li je ipak pretjerala? Možete li, u stvari, pojesti previše zdrave hrane?

Pitaju me ovo često, pogotovo kada je riječ o voću. Ovisno o razlogu zbog kojega ste zabrinuti, odgovor može biti pozitivan ili negativan. Ako ste zabrinuti zbog konzumiranja previše šećera iz voća, onda bih rekla da je briga neopravdana. Voće je slatko od prirodnog šećera koji se nalazi u njemu, ali također obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i nizom zdravih fitonutrijenata koji djeluju kao antioksidansi. Da biste u svoj organizam unijeli šećera koliko unesete putem jednog bezalkoholnog pića trebali biste pojesti četvrtinu velike lubenice. A to je zaista puno lubenice.

Ako ste pak zabrinuti da biste mogli pretjerati s unosom određenih vitamina ili minerala, možete se opustiti. Mi smo kreirani da uzimamo širok raspon hrane, pa tako dokle god je vaša prehrana dobro oblikovana i uključuje niz cjelovitih namirnica, teško da ćete uzeti previše vitamina ili minerala. Jednostavno niste u mogućnosti pojesti toliko hrane da biste pretjerali s unosom vitamina ili minerala.

S druge strane, kada se radi o zdravoj prehrani, mnogi ljudi se povode za onim “ako je nešto dobro, više je bolje”. Dakle, dok je mala vjerojatnost da ćete unijeti previše nutrijenata, često unosite previše kalorija. I ovo je pitanje na koje je odgovor pozitivan. Da, možete jesti zdravo, ali opet jesti previše.

Imala sam ovakvih slučajeva više no što mogu izbrojati. Pacijenti koji tvrde da ne shvaćaju kako ne gube na težini kada jedu zdravu hranu su često oni koji se hvale kako su zamijenili običan čips s onim bez masti; a i dalje pojedu cijelu vrećicu tog čipsa odjednom.

Imala sam pacijente koji su uzimali ogromne količine kalorija iz najnevjerojatnijih izvora- namirnica koje su “zdrave” ili “niskokalorične”; i to samo zato što su ih jeli u prevelikim količinama. Jedan je jeo staklenku za staklenkom krastavaca, drugi je unosio preko 200 kalorija dnevno putem bonbona za svjež dah. Također sam imala pacijenticu koja je zadovoljila svoju žudnju za čipsom cjelodnevnim žvakanjem suhe (ali bezmasne) tjestenine čime je unosila oko 450 dodatnih kalorija dnevno.

Zdrava hrana koju jedemo (voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasni proteini i nemasni mliječni proizvodi) ima puno manje kalorija po zalogaju od nezdravije hrane pune masnoća i šećera. Proteini održavaju sitost a hrana obilata vlaknima i voda u biljnoj hrani će nas “napuniti”.

Ali mi imamo kapacitet da jedemo mnogo više hrane no što smo u mogućnosti sagorjeti. Dakle, nemojte pretpostavljati, kao što mnogi čine, da količina nije bitna ako je u pitanju zdrava hrana. Da, tu ubrajamo čak i voće . Ako ste pojeli tu četvrtinu lubenice, priskrbili ste si dodatnih 350 kalorija. Bezmasna granola može biti zdrava, ali to ne znači da biste je trebali jesti iz prevelike zdjele. Dakle, kada su u pitanju kalorije, zapravo možete pretjerati s “dobrom” hranom.