Kada se u ženi budi “VJEŠTICA”!?

Tjelesne i emocionalne tegobe predmenstrualnog ciklusa

Mjesečne hormonalne promjene, medicinski “predmenstrualni sindrom” koji obuhvaćaju zbir tjelesnih i emocionalnih simptoma, ženu čine razdražljivom
Seks, koji kulminira orgazmom, može olakšati menstrualnu razdražljivost

Romantična ideja o ženi kao stvorenju koje je uvijek nepredvidljivo je nestala. Na kraju svega ispalo je da je njezino nepredvidljivo raspoloženje sasvim predvidljivo!

Neki liječnici savjetuju da žena ograniči unos tekućine i smanji količinu soli u hrani nekoliko dana prije menstruacije. Kontracepcijske pilule mogu smanjiti, olakšati predmenstrualnu napetost i menstrualne grčeve.

Savjet liječnika

Žena se ne smije sramiti kazati svom liječniku o svojim predmenstrualnim problemima ako oni postanu zabrinjavajući. Liječnik će savjetima i eventualno nekim lijekovima biti u mogućnosti pomoći. Neki liječnici savjetuju da žena ograniči unos tekućine i smanji količinu soli u hrani nekoliko dana prije menstruacije. Kontracepcijske pilule mogu smanjiti, olakšati predmenstrualnu napetost i menstrualne grčeve.

Dok muškarac živi svoj život uz uravnoteženo jednolično stanje svojih hormona, dotle žena funkcionira – tjelesno i emocionalno – u ciklusima “gore i dolje”, koji su u vezi s menstruacijom i regularnim oscilacijama seksualnih hormona koje luči njezino tijelo. Malo je žena koje ne osjete na bilo koji način te mjesečne hormonalne promjene, bilo da su to blage promjene u raspoloženju ili neke tjelesne neugodnosti u danima pred menstruacijom ili umjerene promjene temperature.

Predmenstrualni sindrom

Oko 8 % žena u tjednu menstruacije postaju razdražljive, “goropadne rospije”. Danas postoji medicinski naziv “predmenstrualni sindrom” koji obuhvaća zbir tjelesnih i emocionalnih simptoma koji se zajedno javljaju u tom razdoblju. Učinci, tj. posljedice tih simptoma mogu biti dalekosežne. Na primjer, 62 % od svih kriminalnih djela nasilja, bez predumišljaja, zbog kojih su žene bile zatvorene u jednom američkom zatvoru, bilo je počinjeno u tjednu prije menstruacije. Više od polovice prometnih nesreća zbog kojih su žene, koje su u njima sudjelovale, završile na hitnim odjelima londonskih bolnica, dogodilo se u osam dana koja su prethodila menstruaciji i za vrijeme menstruacije.

“Mjesečne oluje”

Prije menstruacije kod nekih se žena pojave akne, podočnjaci, nakupljanje tekućine u tijelu, napuhnut trbuh, povećane i osjetljive dojke, nožni zglobovi mogu oteći. Međutim, promjene raspoloženja možda su najveće opterećenje koje predmenstrualni sindrom predstavlja za ženu i njezinu obitelj. Razdražljivost je najčešći simptom. Neke žene dođu u stanje depresije, trpe od nesanice. Što uzrokuje tu mjesečnu oluju? Zašto neke žene jedva osjete simptome, dok druge budu ozbiljno potresene? Uzroci leže u količini proizvedenih ženskih spolnih hormona (estrogen i progesteron), kao i u brzini povećanja i pada njihovih koncentracija u krvi. A među ženama postoje velike individualne razlike u svim tim pojavama. Većina žena postaje razdražljiva neposredno pred menstruaciju. Različita osjetljivost prema tim hormonima određuje stupanj razdražljivosti.

Olakšajte simptome i bol

Kako postupati sa simptomima s kojima je mnogo žena opsjednuto svakog mjeseca? Ako žena postane svjesna da pati od predmenstrualne napetosti, to je prvi korak prema smanjivanju težine tih simptoma. Dobro je da prodiskutira o tome sa svojim suprugom (on je vjerojatno već upoznat s tim problemom). Dobro je kazati mu kako se osjećate krivom kad gubite kontrolu. Ako žena osjeti pojačan seksualni nagon neposredno pred menstruaciju (što se mnogim ženama i dogodi), dobro je da to otvoreno kaže svom partneru. Nedavna istraživanja ukazuju da seks, koji kulminira orgazmom, može olakšati menstrualnu razdražljivost. Bez obzira nalazi li žena pomoć u hormonalnim preparatima ili jednostavno u svjesnosti situacije, mora prihvatiti jednu činjenicu. Romantična ideja o ženi kao stvorenju koje je uvijek nepredvidljivo je nestala. Na kraju svega ispalo je da je njezino nepredvidljivo raspoloženje sasvim predvidljivo!