Kafa vraća snagu iscrpljenim mišićima

Australijski znanstvenici sa Johnom Hawley-om uspjeli su dokazati da sportistima pet do šest šolja kafe nakon treninga omogućava brži oporavak mišića.

Pri tome su ispitivali utjecaj kofeina na glikogen koji tijelo samo proizvodi i koji predstavlja izvor energije za mišiće. Uspostavilo se da se nastajanje glikogena u mišićima uz djelovanje kofeina ubrza za 66%.

Znanstvenici su izabrali sedam dobro istreniranih biciklista za svoj pokus i zahtjevali su od njih da voze bicikl do iznemoglosti nakon čega su im servirali obrok sa malo ugljikohidrata. Budući da tijelo za proizvodnju glikogena treba ugljikohidrate, sportisti nisu značajno povećali razinu energije u tijelu.

Sljedeći dan su ponovo trenirali do iznemoglosti nakon čega su dobili napitak sa ugljikohidratima. Kod pojedinih sportista je pored ugljikohidrata u napitku bila i količina kofeina koja odgovara pet do šest šoljica kafe. Sat vremena nakon treninga su znanstvenici zaključili da po pitanju količine glikogena u krvi ne postoje velike razlike kod sportista. Četiri sata nakon treninga su već postojale značajne razlike u razini glikogena u krvi. Naime, sportisti koji su pili napitak u kojem je bio i kofein, imali su veću razinu glikogena u krvi, ali su im veći bili i razina šećera i razina inzulina u krvi.

Budući da su se neki sportisti tokom pokusa žalili na nesanicu, znanstvenici će u novim pokusima pokušati otkriti da li kofein već u malim dozama djeluje regenerativno.