Kako čitati deklaracije na namirnicama?

Svaka namirnica trebala bi sadržavati deklaraciju s nutritivnim vrijednostima i popisom sastojaka. Ove naljepnice nalaze se horizontalno ili vertikalno na stražnjoj strani ili na dnu ambalaže. Čitanje deklaracije je važno da bi znali šta jedemo i pijemo, te da bismo mogli odabrati najzdraviji proizvod.

Veličina porcije

Hranjive vrijednosti uglavnom su izračunate na 100 grama. Stoga provjerite je li posluživanje iste veličine kao na etiketi. Veličina porcije za sladoled mogla bi biti polovina šoljice. Ako jedete nekoliko kuglica, imajte na umu da je porcija pola šoljice. Nekoliko kuglica sladoleda može biti više od jedne porcije. Zbog različite veličine u pakovanju, da bi došli do istaknute količine nutrijenata ponekad ćete morati pojesti duplu porciju, a nekad će je trebati raspoloviti. Hrana koja nije pakovana u komadima, poput žitarica trebala bi se ručno mjeriti.

Kalorije ili energetska vrijednost

Ako želite smršati ovo je za vas najbitniji podatak. Kalorije se mjere obično na 100 gr, a ne na cijelo pakovanje. Aktivna žena treba 2.200 kalorija dnevno, dok aktivnom muškarcu treba 2.900 kalorija dnevno.
Na nekim proizvodima naznačene su i kalorije iz masti. Ovi natpisi često nas navode na pogrešno mišljenje. Jedan gram masti sadrži devet kalorija, pa ih i sami možemo računati. Nama ovaj podatak neće puno koristiti, kao podatak o postotku kalorija iz masti, koji bi se trebao kretati u omjeru od 20 do 30 %.

Dnevna energetska vrijednost

Kako se ne biste izgubili u silnim brojkama, pronadjite namirnice koje na tablici Hranjivih vrijednosti imaju navedenu i dnevnu vrijednost. Dnevne vrijednosti su izradjene prema ljudima koji dnevno unose izmedju 2.000 i 2.500 kalorija.

Sveukupne masti

Kako im samo ime kaže sveukupne masti obuhvataju sve masti koje se nalaze u jednoj namirnici: zasićene, polinezasićene i mononezasićene masti. Zasićene masti su ključan igrač u podizanju holesterola u krvi i rizika od srčanih bolesti. Zato ih treba izbjegavati.

Holesterol

Hosterol je na namirnicama naveden kao količina i kao postotak. Dnevna doza holesterola trebala bi iznositi do 300 mg.

Natrij

Izražava se u količini i procentima. Najviše ga se nalazi u soli. Previše slana jela mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska. Dnevni unos natrija trebao bi se kretati u omjeru od 2.400 do 3.000 mg na dan.

Ukupni ugljikohidrati

Ugljikohidrati organizmu daju energiju, jer se unutar njih nalaze dijetna vlakna, topljiva vlakna i šećeri. Kad smanjite unos masti, možete povećati unos ugljikohidrata, kojih ima u hljebu, voću i povrću. Računajte da 1 gr ugljikohidrata ima 4 kalorije.

Bjelančevine ili proteini

1 gram proteina sadrži 4 kalorije. Većina ljudi uzima više proteina nego što im je potrebno. Prednost dajte proteina biljnog porijekla, jer u njima ima manje masnoće i holesterola, nego u proteinima životinjskog porijekla. Nemasno mlijeko, jogurt ili sir, te nemasno meso i žitarice svakako su poželjni na jelovniku.

Vitamini i minerali: Svaki dan trebali bi ste sebi osigurati 100% dozu vitamina i minerala. Vitamine i minerale crpite iz različitih namirnica, a ne samo iz jedne.