Kako dobiti kilogram više

Pobijedite mršavost dijetama za debljanje

Nekada slučaj male tjelesne težine je bolest i ta mršavost se tada treba i mora riješiti dijetama za debljanje

Provjerite jeste li mršavi?

Po definicijama, mršava osoba je ona koja ima indeks tjelesne mase manji od 18,5. Kalkulator za mjerenje ITM-a možete naći na našoj web stranici.

Konstitucijsku mršavost je veoma teško izliječiti, iako nije nemoguće, pa se zbog toga treba ocijeniti je li napor koji je potreban za neku dijetu za povećane težine vrijedan truda.

Pored dijete za debljanje, važno je upoznati koje aktivnosti pomažu povećanju težine.

Dok milijuni ljudi isprobavaju raznorazne dijete i trikove za mršavljenje, veliki broj sanja o tome da dobiju koji kilogram više. Za ovu drugu grupu, penjanje na vagu je također, veoma bolno. Pored dijete za debljanje, važno je upoznati koje aktivnosti pomažu povećanju težine. Postoji veliki broj dijeta i vježbi koji dopuštaju reduciranje, u ovom slučaju povećanje, težine, ali također može se pojaviti i nešto što se ne želi, a to je prekomjerna težina. Pored svega ovoga, ishrana nije jedino što utječe na mogućnost povećanja težine. Faktori kao što su vježba, stres ili osobna predispozicija organizma i za njih se može reći da su važniji faktori u procesu povećanja težine. Znamo da većina osoba koja je mršava i bez obzira na sve ne može se udebljati, je upoznata sa problemom da je mnogo teže udebljati se nego smršaviti. Princip dijete za debljanje je povećati kalorijsku vrijednost hrane, bez povećavanja volumena (količine). Tu se radi o 5 do 6 obroka na dan (ne trebaju svi obroci biti “glavni”) sa uređivanjem tanjura sa namirnicama koje su kalorične. Nekada slučaj male tjelesne težine je bolest i ta mršavost se tada treba i mora riješiti dijetama za debljanje. Što se tiče tjelesnih vježbi, samo naprijed s time. Vježbe su odlično sredstvo za povećanje teka, a ni u kom slučaju nije točno mišljenje da je potrebno biti deblji za rad vježbi, ili pak mišljenje da ćete vježbama još više smršaviti.

Motivi mršavosti

Nedovoljan unos kalorija je jedna od najvažnijih razloga lošeg nutricionističkog stanja i nekada prerane smrti. Postoje različiti motivi zbog kojih možemo patiti od mršavosti:

 • Konstitucijska mršavost: mršavost s veoma važnom genetskom osnovom
 • Mršavost zbog bolesti: urođene bolesti, endokrina oboljenja, dugotrajne bolesti, medicinska liječenja koje izazivaju anoreksiju, tjelesni problemi koji onemogućavaju normalnu preradu namirnica
 • Mršavost uzrokovana nervnoj anoreksiji

Dobro jedite i udebljajte se

Prvo i najvažnije je osigurati se da slijedite jednu uravnoteženu dijetu:

 • Povećati količinu je veoma težak sustav, jer stomak lako ne prihvaća velike količine. Potrebno je omogućiti da, ista količina hrane, osigura više energije (kalorija).
 • Razdijeli dijetu, to znači, jedite “nešto” više od 6 puta na dan
 • Jesti kada god se osjeti glad, iako nije “vrije za jelo”
 • Jesti u ambijentu koji je opuštajući i prijatan
 • Uzimati hranu sa povećanom nutritivnom vrijednosti.

Obogatiti obroke sa:

 • Sirom, margarinom, maslacem, uljem, krem juhom, pireom, kremama, sosovima..
 • Koristite šlag ili kremu od mlijeka: u desertima, u kolačima, sa žitaricama..
 • Pojačati sa medom, šećerom, glukozom ili marmeladom žitarice, voće, čokoladu, keksiće
 • Konzumirati suho voće (lješnjaci, orasi, pistacije i sl.) u desertima, za doručak, sa mesom i ribom ..
 • Piti voćne sokove umjesto vode, ali piti između obroka, ne tijekom obroka da sokovi ne bi doveli do ograničenja kapaciteta uzimanja hrane

Treba paziti na sastojke, koristiti blage začine na svom tanjuru, preporučena kuhinja: pohovana i pržena hrana, korištenje raznih sosova, povrće je posebno preporučljiva zbog svoga raznolikog sadržaja vitamina i minerala, a u većini slučajeva potrebna količina sastojaka se može zamijeniti sa različitim voćem i voćnim sokovima. Tako se može održati dovoljno kalorija.

Dijeta za debljanje treba biti spora, jer što se dobije na brzinu na brzinu se i izgubi. Također, treba pronaći i određenu kilažu u kojoj se vaše tijelo najbolje osjeća.

Tjelesna aktivnost povećava tek Za glavni cilj tjelesna aktivnost ima održati organizam zdravim a ne kao što je uvriježeno mišljenje smršaviti. Tjelesna aktivnost povećava tek, te se zbog toga može iskoristiti da obroci, koji nisu glavni, budu nešto obilniji nego inače. Također, omogućava da se kilogrami u organizmu rasporede uravnoteženo po cijelom tijelu i ne samo na stomaku i stražnjici (inače mjesta na kojima se najčešće primjećuje koji kilogram viška).

Najbolji izbor za mršave žene je razvijanje gluteus mišića hodanjem il trčanjem velikim koracima, vožnja biciklom ili plivanje. Ove vježbe poboljšavaju tjelesni aspekt razvijanja muskulature koja je zakržljala.