Kako njegovati osjetljivu kožu?

Ukoliko imate osjetljivu kožu onda znate da njena njega zahtijeva posebne tretmane i veliku strpljivost. Ponekada i bezazleni vanjski faktori, poput blagog vjetra, dovode do njenog nadražaja, perutanja i čestog crvenila i svrbeža.

Razlog za sve navedeno je taj da ovaj tip kože zapravo ima veoma slabu prirodnu zaštitu. Preparati za njegu ovako osjetljive kože moraju biti sa što manjim brojem dodatnih hemikalija, odnosno bez boje i mirisa.

Prije svega preparatima moramo ojačati prirodnu zaštitu osjetljive kože, što ćemo najbolje postići proizvodima na bazi morskih algi ili blata, kao i neutralnog i nježnog pantenola. Oni stvaraju tanki zaštitni film, odnosno omotač na površini kože, koji je štiti od vanjskih nadražaja.

Na osjetljivoj koži prve bore se javljaju dosta ranije u odnosu na druge tipove kože. Ukoliko koristite neke proizvode protiv bora obratite posebnu pažnju na njihov sastav. Naima većina takvih preparata sadrži retinol, odnosno vitamin A koji često nije pogodan za osjetljivu kožu, koju samo dodatno nadraži i oslabi. Bolji izbor svakako su preparati na bazi koenzima Q10, koji će dodatno povećati kiselost kože, odnosno dotok potrebnih hranjivih materija, a koža će izgledati svježije i zdravije.