Kako otjerati komarce?

Uživanje u ljetnim večerima često znaju pokvariti komarci. Oni su hrana hrana za šišmiše, žabe, ptice i ujedno velika prijetnja za ljude. Ugrizi komarca znaju da proizvedu bol, crvenilo, svrbež, natečenost…. Čini se da neki ljudi poput magneta privlače komarce, dok drugi mogu proći kroz močvaru nepovrijedjeni.

Komarci napadaju osobe u tamnijoj odjeći, naročito ako je ona crna, zelena ili plava. Ove boje komarce podsjećaju na meso. Svijetlija odjeća s uzorcima je takodjer privlačna komarcima, jer ih podsjeća na cvijeće. Komarci imaju razvijeno čulo mirisa, pa će ih privući vaš parfem, losion za tijelo i mirisni šampon, a „namirisat“ će i plamen svijeće ili vatre.

Najveće leglo komaraca je ustajala voda. Začepljeni oluk, slivnik, stare gume, prazne limenke ili boce najveća su staništa komaraca. Postoji više od 3000 komaraca, koji imaju različite navike, pa su jedni aktivni tokom dana, drugi tokom noći. Većina komaraca najaktivija je u zoru. Ne reagiraju isto svi komarci na različite stimulanse, pa je ponekad potrebno primjeniti više načina kako bi se riješili komaraca.

Zaštita od komaraca

Najprije biste vaše prozore trebali zaštiti tankim mrežicama. Danas su na tržište dostupne mrežice u različitim veličinama, koje se lako mogu prilagoditi svakom prozoru. Kad jednom postavite zaštitnu mrežu bez straha od komaraca moći ćete da uživate u svježem noćnom ili jutarnjem zraku.

U apotekama je dostupno nekoliko vrsta spreja i kreme protiv ugriza komaraca. Budite oprezni, jer većina njih je toksična. Prije upotrebe dobro pročitajte upustvo. Mnogo je bolje i efikasnije umjesto medicinskih preparata, koristiti prirodne načine za zaštitu od komaraca.

Široka i debela odjeća dugih rukava i nogavica, onemogućit će komarcima da vas napadaju. Ne zaboravite na noge. Radije obucite bijele nego crne čarape. Crna boja će potaknuti komarce da vas napadaju.

Eterična ulja će rastjerati komarce. Možete ga nakapati na gazu i ostaviti je da stoji pored otvorenog prozora. Komarci ne vole eterično ulje citronele, limunskog eukaliptusa, cimeta, ricinusa, ruzmarina, limunske trave, cedra, paprene metvice, klinčića i geranija. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog i maslinovog ulja i ovom mješavinom premažite nepokrivene dijelove kože. Eterično ulje držat će komarce podalje od vas. Oko kuće možete zapaliti baklje koje mirišu na citronelu, a možete upaliti i mirisnu svijeću.

Još jedan od načina zaštite od komaraca jeste da jedete bijeli luk, čiji miris će otjerati komarce od vas. Komarci mrze i vitamin B1, kojeg možete uzimati tri puta dnevno. Miris koji proizvodi vaše tijelo nakon uzimanja ovog vitamina komarcima nije ni malo privlačan.

Jabukovo sirće je još jedan od učinkovitih načina da otjerate komarce od sebe. Popijte jednu-dvije kašike jabukovog sirćeta, samog ili razblaženog s vodom i budite sigurni da vam se nijedan komarac neće ni približiti.