Kako piti više vode? Donosimo Vam 7 savjeta za povećanje unosa vode

Ne pijete dovoljno vode? Pokušajte s ovim savjetima.

“Trebao bih piti više vode”, rečenica koju čujem od klijenata svaki dan. Svjesni su toga da njihov unos vode nije dovoljan, ali jednostavno ne znaju kako piti više no što su to do sada činili. Kada upitam ljude zašto ne piju dovoljno vode, uglavnom mi kažu da nemaju tu naviku ili jednostavno ne vole piti vodu.

Vjerojatno Vas ne trebam podsjećati zašto je dovoljan unos vode važan, ali ću to ipak učiniti jer će Vam možda biti od pomoći.

Zašto je važno piti dovoljno vode?

Vaše tijelo sadrži više vode nego bilo čega drugoga- čak 60-70% tjelesne težine čini upravo voda. Tekućine u Vašem tijelu su ključne za velik broj tjelesnih funkcija, morate piti dovoljno vode kako bi Vaše tijelo moglo pravilno probaviti hranu i dostaviti hranjive tvari do Vaših stanica te se osloboditi onih tvari koje ne želi.

Bez dovoljno vode kontroliranje tjelesne temperature će biti izazov, Vaši zglobovima će nedostajati podmazivanja, a Vaši mišići će se brže umarati. Dakle, poanta je da svaka stanica, tkivo i organ trebaju vodu kako bi pravilno funkcionirali.

7 savjeta koji će Vam pomoći da pijete više vode

Ako Vam je teško piti dovoljno vode svaki dan, evo nekoliko savjeta koji bi Vam mogli pomoći:

 • Neka uvijek bude na vidljivom mjestu!

  To može biti jako korisno ukoliko vam je stalno nadohvat ruke jer vidite količinu vode koju trebate unijeti tijekom dana i lako pratite svoj napredak. Stavite vodu u vrč na kuhinjski stol ili ga držite na radnom stolu. To će poslužiti kao podsjetnik da je češće pijete, a Vi ćete biti motivirani te uživati u tome što je pijete tijekom dana i lakše ćete ispuniti svoj krajnji cilj.

 • Neka bude hladna!

  Hladna voda se često čini više osvježavajućom od one na sobnoj temperaturi. Ohladite je u hladnjaku i budite sigurni da je uvijek imate sa sobom. Ostat će hladna nekoliko sati i možda će Vas to ohrabriti da je pijete više.

 • Neka voda bude kraj Vas kada se probudite!

  “Jutarnja usta” podsjećaju da je većina nas dehidrirana u jutarnjim satima. Dakle, držite čašu vode uz svoj krevet i popijte ju prije nego se ustanete.

 • Koristite slamku!

  Pokušajte piti vodu na slamku. Možda je to samo zabavno, a možda popijete više vode na taj način. Ne znam kako točno funkcionira, ali mnogi ljudi su mi rekli da piju puno više vode kada koriste slamke.

 • Začinite je!

  Napravite svoju vlastitu spa vodu. Dodajte krišku svježeg limuna ili limete, krastavac, nekoliko bobica, svježe metvice ili komadić svježeg đumbira, to će joj dati poseban i osvježavajuć okus.

 • Jedite je!

  Tretirajte vodu kao predjelo i popijte čašu vode prije svakog obroka, ne samo da ćete popiti više vode , nego će Vam također i obuzdati apetit.

 • Pratite unos vode!

  Baš kao praćenje kalorijskog unosa, praćenje unosa vode također puno pomaže, zato trik držanja na stolu funkcionira tako dobro jer u svakom trenutku vidite koliko ste vode imali i koliko je još morate popiti do kraja dana. Ako ste ljubitelj tehnologije, postoje mobilne aplikacije koje Vam služe kao podsjetnik za praćenje napretka te Vam čak daju i virtualno tapkanje po leđima nakon što ispunite svoj cilj.