Kako prepoznati pravi med?

Nijedna pčela na svijetu ne pravi loš med! Loš med su izmislili ljudi praveći od meda industrijski proizvod, te nesavjesni i neobrazovani pčelari koji bi da se na medu preko noći obogate. Kako biste se uvjerili da li med pravi, najjednostavniji način je odnijeti ga na hemijsku analizu. Medjutim, iskusni stručnjaci pravi med prepoznat će po nekoliko jednostavnih testova, koje možete i sami napraviti.

Najprije je važno da znate da se pravi med kristalizira, no na  40°C, u toploj vodi ponovo se može  dovesti u tečno stanje.

Ako nekoliko kašika meda stavimo u mikrovalnu pećnicu, na visokoj temperaturi pravi med će se brzo karmelizirati.  Vještački med će  na visokoj temperaturi biti pun mjehurića i teško da će od njega postati karamel.

Da bismo se uvjerili da je  med pravi pčelinji stavimo u staklenu teglu 2 kašike meda i 6 kašika čistog špirita, dobro u vrućoj vodi ugrijemo i promućkamo. Pravi pčelinji med će se rastopiti, dok umjetno pravljen med na dnu ostavlja bijeli trag. Ako u teglu ne stavimo špirit, nego samo vodu,  pravi med će pasti na dno tegle, dok će se vještački med razliti po vodi.

Pravi med možete testirati i na sljedeći način. Uzmete kašikom med iz tegle i podignete kašiku visoko iznad tegle. Pustite med  da curi u teglu. Ako se med iz kašike neprekidno sliva u teglu, riječ je o pravom medu. Vještački med ne može curiti u neprekinutom nizu.

Ne vjerujte svemu što proizvodjači pišu na etiketama. U supemarketu uzmite teglu s medom i okrenite je naopačke. Ako se med rastegljivo odvaja od dna tegle  i sporo kaplje znak je da u ruci držite čisti pčelinji med.  Kod vještačkog meda, masa će se naglo odvojiti od dna tegle.

Uzmite  malo meda i istrljajte po dlanu. Ako se prilikom sušenja jave kristalići šećera, med je vještački. Prirodni med se u istom slučaju zagrijava i pretvara više u vrstu ulja i nije ljepljiv.

Staviti na papirni ubrus nekoliko kapi meda.  Vještački med će brzo promočiti papir, dok će prirodnom medu trebati više vremena da to učini.

Zbog vode koju u sebi sadrži, vještački med neće dozvoliti da se palidrvce šibice umočeno u med zapali. Palidrvce umočeno u prirodni med će najnormalnije goriti.

Med možete testirati i uz pomoć hljeba. Namažite krišku hljeba medom i ostavite da odstoji.  Od prirodnog meda hljeb će se skoriti, dok će od vještačkog meda hljeb postati vodenast. To je iz razloga što vještački med u sebi sadrži vodu.

U mnogim receptima za spremanje kolača žumanca od jajeta upotrebljavaju se bez kuhanja. Ako u žumance dodate prirodni med i dobro ga izmiješate, izgledat će isto kao da ste ga skuhali.

Ukoliko vam se na eksperimentirati s medom, držite se starog pravila da kvalitet nema cijenu. Naime, prirodni med je uvijek znantno skuplji od vještačkog.