Kako prepoznati pretreniranost?

Preopterećenje ima negativan predznak i dogodit će se ukoliko se pred pojedinca ili grupu postave učestalo preveliki zahtjevi i ukoliko se voditelj ne obazire na objektivne i subjektivne pokazatelje umora: loše osjećanje; kronični umor; bolove u mišićima, tetivama, ligamentima i zglobovima; stres frakture; upale burze; upale tetive; kronični bolovi u koljenima i kralježnici; padanje forme; bezvoljnost; anemija; netipični udarci srca; smanjene mogućnosti u odnosu na prijašnji period. Nigdje ne postoji pravilo da svi polaznici nekog programa moraju vježbati jednakim opterećenjem već je važno pažljivo slušati voditelja i zadane zadatke izvoditi prema svojim mogućnostima. Iz tog razloga od velike je važnosti dobra saradnja voditelja i polaznika kako se ne bi dogodile neželjene posljedice.

Dobro urađen sat aerobika nije onaj nakon kojeg se osjećate umorno, bezvoljno i slomljeno. Dobar je onaj trening nakon kojeg se osjećate izvanredno, kad su vam misli pozitivne i vesele i kada dan nakon treninga ne osjećate užasne bolove u mišićima. Dobra forma ne postiže se preko noći već je rezultat sistematskog, kontinuiranog i dugotrajng vježbanja.

O mršavljenju je mnogo rečeno i napisano. Ne postoji jedan ili najbolji način kako vratiti tijelo u njegovu optimalnu težinu jer je svaki čovjek jedinstven. Neadekvatno ponašanje glavni je uzrok prekomjerne težine (pretilosti). Prekomjerna težina zapravo je kronični poremećaj, čime organizam odgovara na današnji način života. Neadekvatan način života i uzimanje veće količine hrane nego što možemo potrošiti pravi su razlozi debljanja U početku ponašanje treba mijenjati pojačanim naporom, a kasnije to ponašanje polako postaje prirodno. Prvenstveno je potrebno više kretanja. Sve preporuke i dijete ispisane na stranicama nekog časopisa s receptima vrijede vrlo malo. One, naime, ne vode računa o tome da je svaki čovjek drugačiji i da ima druge navike. Uspjehom zovemo ako nakon 6 mjeseci smanjimo težinu za 10% (recimo od 80 kg na 72 kg). Dijetu bi trebalo tako postaviti da se gubi negdje pola do jednog kilograma sedmično. Što gubitak postaje veći, to se organizam više brani od takvog gubitka, počinje štedljivije trošiti one namirnice koje mu dajete i mršavljenje se usporava.

Evo nekoliko korisnih savjeta:

 • Pokušajte izbjegavati slatkiše jer imaju dosta kalorija!
 • Izbjegavajte masnoće: pijte samo obrano mlijeko i dijetalne jogurte, dijetalni margarin, nemasni sir (skuta i svježi kravlji sir)!
 • Kada jedete meso, uklonite masnije dijelove i kožicu!
 • Pokušajte mjesečnu potrošnju ulja smanjiti na polovicu, a masti životinjskoga podrijetla sasvim izbjeći!
 • Meso pripremajte na žaru ili kuhano, a ne panirano ili prženo u dubokom ul
 • Prednost dajte kuhanom krumpiru pred prženim!
 • Vrlo je dobro nakon pečenja staviti hranu na upijajući papir, da upije višak masnoća (ulja)!
  Salatu začinite s vrlo malo ulja!
 • Uprehrani koristite mnogo povrća i salate jer je to hrana velika po zapremini, mala po kalorijama!
 • Nemojte piti voćne sokove, nego pojedite radije svježe, čitavo voće jer je bogatije dijetalnim vlaknima pa će vas prije zasititi!
 • Izbjegavajte jesti između obroka, kod druženja, kartanja, gledanja televizije, u kinu, a ako imate društvena okupljanja, pokušajte ih organizirati bez hrane. Ako to ne možete izbjeći, preskočite obrok prije toga!Jedite umjere no, a alkohola pijte malo. Dignite se od stola prije nego što budete siti i možda operite zube, osjećaj sitosti može doći malo kasnije. Ako vas između obroka uhvati jaka glad, zagrizite komad voća, povrća ili, ako vam odgovara, prevarite želudac šalicom čaja ili crne kave zaslađene umjetnim sladilom.
 • Noćne gladi znaju biti jako okrutne ali probajte biti jaki i izdržati trud će se isplatiti!
 • Provodite aerobic programe redovno, uplatite unaprijed članarinu tako da vam bude žao izostati. Budite uporni jer, ako ne možete biti uporni u povećanju tjelesne aktivnosti, sigurno nećete uspjeti ni u dijeti.
 • Obećajte si male nagrade za uspjehe (ali da to ne bude hrana).

Budite spremni na povremene neuspjehe (svatko ih je imao). Nastavite kao da se ništa nije dogodilo!