Koja vrsta hrane štiti od zračenja?

Poznato je da zračenje u tijelu izaziva razne patološke posljedice kao i moguća genetska oštećenja, čime se izravno utječe na zdravlje eventualnog potomstva.

Zračenju smo ustvari izloženi gotovo svakodnevno, ali u manjim količinama. Da bi se tijelo borilo protiv zračenja s kojim smo suočeni, treba ga održavati zdravim i jakim. U tome nam prije svega može pomoći naša ishrana.

Ovdje ćemo navesti nekoliko poznatih “čuvara našeg zdravlja” koji tijelu pomažu da se što uspješnije nosi sa zračenjem.

Zeleni čaj

Prema znanstvenim istraživanjima, osobe koje piju zeleni čaj mogu bolje podnijeti zračenje i manje je vjerojatno da će oboljeti od neke vrste hemopatije. U stvari, postoji posebna vrsta tvari u čaju koja štiti hematološke funkcije organizma i umanjuje štetu nastalu zračenjem. Osim toga, čaj sadrži obilje vitamina A i sprječava noćno slijepilo i stanje oka poznato kao „xerophthalmia“ koje karakteriše suhoća sluznice očne šupljine.

Narandža

Narandža je sljedeća stvar koja pomaže u borbi protiv zračenja. Narandža je bogata antioksidansima koji jačaju imunitet i sprečavaju rast tumora. Njihova količina u narandži je mnogo viša od količine u drugim vrstama voća. Istovremeno narandža sadrži toliko vitamina A i karotena da može učinkovito zaštititi kožu. Kaže se da je količina vitamina C u jednoj voćki narandže dovoljna za dnevnu potrebu organizma za tim vitaminom.

Jagoda

Jagoda zauzima važno mjesto u području zaštite od zračenja. Gotovo 50 do 100 miligrama vitamina C se nalazi u 100 grama jagoda. Štoviše, bogata je vitaminom E i fenolskim antioksidansima. Sve navedeno može učinkovito prevenirati oštećenja nastala izlaganjem radijaciji ali i smanjiti već nastalu štetu na koži uzrokovanu ultraljubičastim zračenjem.

Višnja

Osim primamljivog izgleda, višnja obiluje raznolikošću nutrijenata te je veoma ukusna. Učinkovita je u borbi protiv anemije i u ubrzavanju proizvodnje krvi. U usporedbi s drugim voćem, količina željeza u višnji je najviša. Željezo je mineral u tijelu koji je potreban za sintezu hemoglobina i mioglobina. Osim toga, višnja igra važnu ulogu u jačanju ljudskog imuniteta, poboljšava sintezu proteina i ubrzava metabolizam i stvaranje energije.

Mrkva

Funkcija mrkve je već davno dokazana. Ona je vrlo dobra u liječenju noćnog sljepila, u zaštiti dišnih puteva i u poboljšanju rasta djece. Mrkva ima mnoštvo mineralnih tvari poput kalcija i fosfora i obiluje beta-karotenom koji se enzimskom razgradnjom u crijevima pretvara u retinol (vitamin A).