Ljekovite moći geranija – biljka iz južne Afrike!

O geraniji biljci iz porodice Geraniaceae se malo toga zna kod nas, međutim ovu izrazito ljekovitu biljku stari Egipćani i Rimljani poznaju već stoljećima. Koristili su geraniju za liječenje kolere, otvorenih rana, raznih infekcija, pa čak i depresije. Zdravlje i ljepota za vas istražuje ovu biljku i donosi vam savjete kako je koristiti, u koje svrhe i gdje je možete kupiti.

Legenda kaže da biljka iz porodice Geraniaceae  pomaže  na četri razine: fizičkoj, mentalnoj, emotivnoj i duhovnoj. Po svom izgledu ova biljka najviše posjeća na ružu, pa čak i svojim mirisom koji se inače koristi u parfemskoj industriji za proizvodnju izrazito skupocojenih nota parfema. Po kemijskom sastavu spada u ALKOHOLE koji su tonizirajući, antiseptični, antivirusni i imunostimulirajući. Danas u svijetu od geranije se proizvodi mirnisno ulje koje se sladkastog okusa, pikantan, opojan i cvjetno orijentiran. Ovo ulje se koristi na već spomenutim razinama.

Za tijelu ulje geranije korisno jer regulira cirkulaciju krvi i stimulira rad adrenalnih žlijezda i limfnog sustava, djeluje izuzetno antiseptički, umiruje sve iritacije. Žene vole ulje geranije i zbog njegovog diuretičkog svojstva – za tretiranje celulita, zadržavanja tekućine u organizmu i otečenih zglobova, izvanredno djeluje kod problema s kožom (infekcije, suhi ekcemi, pojačano lučenje masnoće kože, seboreja, psorijaza, herpes, prhut, čirevi, akne, rane, dermatitis, ekcem, rane, opekline, ozebline, afte, posjekotine, umorna i zrela koža). Još neki savjeti gdje možete koristit ulje je: kod hemoroida, reumatizma, neuralgija, dijabetesa, proljeva, problemi menopauze, PMS-a, menstrualnih  bolova, djeluje na uzbuđenost, klonulost, anksioznost, tjeskobu, stres, depresiju, glavobolju, nesanica, gastritis, kolitis, proširene vene.

Spomenuli smo da se geranija koristi i na mentalnoj razini, a pod tim podrazumjevamo da može stišati um, smiriti uznemirenost, i olakšati frustraciju i razdražljivost. Ima konsolidirajuće i centrirajuće djelovanje. Moderna su istraživanja utvrdila da djeluje na limbički sustav – područje mozga koje regulira emocije i otpornost na stres. Kada je u pitanju ta emocionalna razina pored stresa ulje geranije se koristi i zbog toga što razvija emocije radosti, sreće, zadovoljstva, sigurnosti i ljubavi. Umiruje i opušta nervnu napetost i depresiju, olakšava stanja zabrinutosti i tjeskobe, djeluje afrodizijački, pomaže mirno usnuti. Na duhovnoj razini donosi ravnotežu, mir, stabilnost, samopoštovanje, samopouzdanje, samosvjesnost.

Institut za aromatarapiju – Aroma Vita za geraniju kažu:

Geranij je idealan za radoholičarske perfekcioniste – osobe koje su zaboravile maštu, intuiciju i čulne doživljaje. Geranij je za one čiji racionalan um i osobna motivacija uskraćuju mjesto osjećajima i utiscima. On pomaže da se ponovno povežemo s našim osjećajnim životom – našom emocionalnom senzitivnošću, opuštenom spontanošću i zdravom žeđi za užitkom i radošću. S time dolazi veća sposobnost za intimnu komunikaciju – onakvu u kojoj je pojedinac sposoban primiti i iskusiti, a koja je jednako važna kao i moć davanja i izražavanja.

Upotreba ulja od geranije

Ulje od geranije se koristi putem inhalacije, lokalno i oralno. Želite li ga udisati, nanesite par kapi na vatu ili maramicu, ili se poslužite aromaterapijskim raspršivačem i mirisnim svjetiljkama. Ako nemate mirisnu svjetiljku, nakapajte par kapi ulja u metalnu posudu i postavite je na radijator. Eterično ulje geranija može se nanijeti direktno na kožu u kombinaciji s temeljnim uljem kao što je jojoba, slatki badem ili avokado.

Razrjeđivanje je obavezno prije nanošenja na osjetljiva mjesta kao što su lice, vrat i genitalno područje. Ako želite ulje unositi oralno, pomiješajte 1-2 kapi ulja s četiri do šest kapi temeljnog ulja i ulijte smjesu u praznu kapsulu. Uzimajte jednu kapsulu prije obroka, uz prethodno odobrenje alternativnog liječnika.

Upozoravamo vas na to da u svrhu liječenja koristite samo prirodno ulje geranija, bez ikakvih sintetičkih dodataka. Nadamo se da će te ulje garanije potražiti na internetu koji nudi mogućnost dostave čak i na kućnu adresu, da će te biti zdravi, sretni i veseli. Na kraju ostali smo dužni otkriti tajnu o kojoj biljci se radi, vjerovali ili ne (ukoliko već niste shvatili sa slike) riječ je cvijeću koji se nalazi kod naših baka i nana u sofama, a koji mi već smatramo tradicionalnim čuvarima njihovih balkona – muškatla.