Ljubavi prestani hrkati !!!

Hrkanje može biti mnogo više od smetnje partneru.

Neugodni živcirajući zvukovi imaju razarajuće efekte za parove

U zadnje vrijeme hrkanju se daje veći značaj nego do sada i uvrštava se u probleme koji narušavaju zdravlje i također, koji su pored toga što su neugodni i smetaju.
Policija u Dallasu 3. prosinca 1983. uhitila je ženu koja je pištoljem skrivenim ispod jastuka u snu ustrijelila supruga koji je “preglasno hrkao”.

Veliki hrkači spavaju sa pogledom na strop!!!

Hrkanje je u stvari više od problema “buke”. Pored toga što narušava na neki način odnos između partnera, može biti i povezana sa apnejom u spavanju (opstruktivni apnejički sindrom), može biti i tegoba koja krije ozbiljne zdravstvene probleme, te se upravo zbog toga treba predavati posebna pozornost za ove neugodne živcirajuće zvukove. Hrkanje nastaje zbog vibracija koje proizvodi kretanje zraka tijekom spavanja. U zadnje vrijeme hrkanju se daje veći značaj nego do sada i uvrštava se u probleme koji narušavaju zdravlje i također, koji su pored toga što su neugodni i smetaju. Na osnovu studija koje je provedeno u Španjolskoj, 60 % odraslih muškaraca hrče uvijek kada spavaju, nasuprot 40% odraslih žena u zrelijim godinama.

Muškarci veći hrkači

Na osnovu promatranja stručnjaka za probleme hrkanja, ova pojava je mnogo učestalija kod muškaraca nego kod žena iako se ne može točno reći zbog čega je to tako. Tako se ukazuje da je u udruženjima hrkača omjer 10:1 na stranu muškaraca, ali ovo može također biti i zbog toga što žene više tjeraju muževe da posjećuju ovakvu vrstu udruženja i skupova ili da je muškarac taj koji više hrče nego žena, te on ne čuje njene zvukove. Pored toga i zbog nekog razloga, koji je također nepoznat, žena tijekom godina u kojima je plodna ima mnogo manje dišnih problema i problema sa hrkanjem. Promjene nastaju kada žena uđe u menopauzu, te tada pripadnice ljepšeg spola počinju i više hrkati.

Jeli moguće prestati hrkati?

Generalno, kao tretman se predlaže nekoliko rješenja: – Raditi neke tjelesne vježbe koje će pojačati tonus mišića i koje će pomoći da se izgube prekomjerni kilogrami; – Izbjegavati stvari kao što su alkohol, tablete za spavanje, sredstva za smirenje; – Ne jedite obilne obroke najmanje tri sata prije spavanja, stabilizirati ritam sna, ne spavati na leđima i prestati pušiti. Ako pored gore navedenih rješenja, hrkanje ne prestane, treba potražiti pomoć liječnika, kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema. Postoje jastuci za osobe koje hrču, koji rade na principu pomjeranja jastuka, tj. pomjeranja položaja glave kada osoba počinje hrkati u taj položaj u kome hrkanje prestaje. Pored navedenih tehnika tu je naravno i kirurška korekcija ovih problema.