Loš zadah iz usta

Svaka četvrta osoba u svijetu pati od lošeg zadaha iz usta. Zbog neprijatnog mirisa vlastitog daha svako od nas se barem jednom u životu posramio. Loš zadah uvijek je lakše uočiti kod drugih nego kod samog sebe. Sagovornik će se radije lagano odmicati od vas, nego da vam u lice kaže kako imate loš zadah iz usta. Želite li sami provjeriti vaš zadah jednostavno pređite jezikom preko unutrašnjeg dijela ručnog zgloba i pomirišite – ako je miris neugodan, onda je sigurno takav i vaš dah.

Žvakaće gume i osvježavajuće bombone su trenutno rješenje, jer odmah nakon pola sata neugodan zadah se vrati. Vodice za ispiranje usta mogu pomoći, ali ne i u potpunosti otkloniti problem. Zato morate najprije otkriti uzrok lošeg zadaha.

Krivci za loš dah

U 80% slučajeva krivac za loš zadah iz usta je loša oralna higijena, odnosno nedostatak brige o usnoj šupljini, posebno desni i jezika. Usna šupljina je raj za bakterije, u kojem imaju toplinu, vlagu, hranu i ako ih se ne stavi pod kontrolu redovnom higijenom domaćinu se ne piše dobro. Nijedna četkica za zube nije u stanju u potpunosti očistiti ostatke hrane, koji se zaglave između zuba ili ostanu na jeziku. Na tim ostacima hrane skupljaju se i množe bakterije, zbog kojih hrana truhne, a naš zadah postaje neugodan. Ujedno se na zubima i zubnom mesu stvara zubni plak, koji ukoliko ga se zanemari u kasnijim stadijima bolesti može dovesti do trajnih oštećenja desni i koštanih struktura koje podupiru zube. Zubni plak je ništa drugo do ljepljivi, bezbojni sloj bakterija, sline i čestica hrane koji se nakuplja na površini zubi. Želite li spriječiti loš zadah osim redovne higijene i upotrebe konca za zube, neophodne su i redovne posjete stomatologu.

Loš zadah mogu uzrokovati bolesti nosa i usta (npr. hronični sinusitis, upala sinusa, angina, faringitis, tonzilitis), bolesti probavnog trakta (gastritis, čirevi, crijeva problemi) i bubrega, te dijabetes ili rak. Tome još treba dodati loše navike poput pušenja i alkohola. Na loš zadah utiču i određeni lijekovi, posebno antidepresivi,  ali i hrana koju svakodnevno konzumiramo. Ako ste npr. jeli bijeli ili crveni luk satima nakon obroka svi će «bježati» od vas. Miris luka i još nekog povrća teško isparava, jer njihovi sastojci ulaze u krvotok i trebat će dosta vremena da ispare. Ako dugotrajno imate loš zadah, pokušajte voditi dnevnik o svoj hrani koju jedete i lijekovima koje uzimate. Pokažite svoj dnevnik stomatologu, a on će vam ponuditi savjete o tome kako da riješite problem.

Teški pušači morati birati između svježeg daha i redovne doze nikotina zbog koje uvijek mirišu na ustajali dim. Pušenje cigareta stvara suhoću usne šupljine i povećava rizik od oboljenja desni, što predstavlja uzrok neugodnog zadaha. Suhoća usne šupljine nastaje tokom noći, a posebno je izražena kod osoba koje spavaju s otvorenim ustima. Pored toga suhoća usta može biti znak bolesti žlijezda slinovnica, a može se javiti i kao nuspojava uzimanja nekih lijekova.

Suhoća usta javlja se i kod osoba koje su na dijeti. Nedovoljan unos hrane utiče na razvoj zadaha iz usta, jer nedostaje poticaja za lučenje sline, pa u uvjetima suhoće usta dolazi do prekomjernog razmnožavanja bakterija.

Ne dozvolite da vas neprijatan zadah spriječi da normalno komunicirate sa okolinom. Osim žvaka i osvježavajućih bombona na dohvat ruke su i brojna prirodna rješenja u borbi protiv neprijatnog zadaha iz usta.