Mnogo kafe slabi vid!?

Američki naučnici sa Harvarda tvrde da ispijanje velikih količina kafe može oslabiti vid!? U opsežnoj studiji duži vremenski period analizirani su podaci gotovo 79.000 žena i 42.000 muškaraca. Istražujući povezanost kafe s vidom, naučnici su primjetili da veliki postotak muškaraca i žena koji piju tri i više šoljica kafe dnevno imaju probleme sa vidom, dok recimo takve probleme nemaju osobe koje su dnevno konzumirale tri i više šoljica ostalih napitaka koji sadrže kofein (soda,čaj).

Kafa uzrokuje eksfolijativni glaukom

Odrasle osobe koje piju tri i više šolja kafe dnevno imaju 34 odsto veće šanse da obole od poremećaja vida. Naučnici su, naime, utvrdili da pretjerano konzumiranje kofeina dovodi do razvoja eksfolijativnog glaukoma, od kojeg godišnje u svijetu oboli 60 miliona ljudi. Eksfolijativni glaukom je drugi na listi vodećih uzroka sljepila u svijetu i javlja se kod deset odsto osoba starijih od 50 godina. Oboljele ništa ne boli, pa neki čak i ne znaju da imaju poremećaj vida dok ne obave detaljan pregled kod oftalmologa.
Zato ako pijete tri i više šolja kafe dnevno, a imate iznad 40 godina trebali biste obaviti kontrolni pregled kod očnog ljekara svakih tri do pet godina, a osobe iznad 60 godina očnog ljekara morale bi posjećivati barem jednom godišnje. Naime, osobe starije od 60 godina imaju šest puta veći rizik obolijevanja od eksfolijativnog glaukoma. Četiri do devet puta su veće šanse da ćete dobiti ovo oboljenje ukoliko vaši bliži rodjaci imaju glaukom. Posebno rizična skupina su žene kod kojih je rizik poremećaja vida povećan do 66 procenata.