Mršavite bez po muke

Gubljenje kilograma nije lak proces. Ukoliko ne želite da se preznojavate u teretani, počnite raditi na ubrzanju vašeg metabolizma. Prekrižite i rigorozne dijete koje bi mogle naškoditi vašem zdravlju. Radije uvedite nekoliko jednostavnih pravila koje trebate slijediti, a koja će vam omogućiti da s lakoćom dodjete do željene težine.

Izgubiti težinu bez stresa

Svi smo mi opterećeni idealnom težinom, što može imati posljedice i po naše psihičko zdravlje, pogotovo ako se uporno trudite da smršate, ali vaši napori ne daju željene rezultate. Nema potrebe da se izgladnjujete. Umjesto toga smanjite unos ugljikohidrata, a povećajte udio voća i povrća u ishrani. Crveno meso zamijenite ribom. Dakle, manje pljeskavica, bifteka i hamburgera, a više ribe koja zbog visokog udjela omega 3 masnih kiselina štiti arterije od holesterola.

Znati kada treba stati

Pokušajte završiti obrok čim osjetite da vam se želudac napunio. Tada si možete priuštiti lagani desert. Ako jedete brzo i s nogu signal zasićenja dolazi mnogo kasnije, pa ćete se htjeli ne htjeli pretrpati s hranom. Važno je posvetiti se jelu i dobro sažvakati hranu. U jelu treba uživati i prekinuti s njim kad vam je nasladje.

Pijte mnogo tečnosti

Dobro je prije jela popiti čašu vode, što će želucu dati osjećaj sitosti i ubrzati probavu hrane. U salu i celulitu nagomilani su toksini, a voda može pomoći da se oni razgrade. Trebalo bi piti hladnu vodu, iz razloga što tijelo troši kalorije kako bi je zagrijalo, što svakako pomaže mršavljenju. Osim vode može se piti zeleni čaj, koji sagori mnogo više kalorija, nego što ih sadrži.

Kontrolišite unos hrane

Možete se hraniti zdravo, ali ako izmedju obroka uzimate grickalice imat ćete problema s održavanjem težine. Hranu uvijek stavite na tanjir, jer samo tako možete kontrolisati njenu količinu. Nikako nemojte jesti iz kutije ili paketa, pogotovo to ne činite dok gledate TV ili čitate knjigu.

Uravnotežena prehrana

O važnosti uravnotežene prehrane uče nas još u najranijoj životnoj dobi. Ugljikohidrati, masti, bjelančevine, vitamini i minerali sve to treba svakodnevno unositi u organizam putem hrane. Da biste sastavili uravnoteženu prehranu ne morate pretraživati podatke o nutritivnim vrijednostima, nego jednostavno sastavite vlastiti jelovnik na kojemu će se naći mineralna voda, voće, povrće, žitarice, riba i jaja.

Doručak

Doručak nemojte preskakati. Uvedite sebi pravilo da doručkujte svakog dana u isto vreme i po mogućnosti rano ujutro. Doručak bi trebao obezbjediti 40% dnevnih kalorija, ručak 45 – 50%, a večera 10 – 20% dnevnih kalorija. Davno je rečeno da doručak treba pojesti sam, ručak podijelite s prijateljem, a večeru dati neprijatelju. Sad vam je jasno i zbog čega.

Ubrzavanje metabolizma

Hrom je jedan od osnovnih elemenata za ubrzavanje metabolizma i sagorijevanje masnih naslaga. Ima ga u paradajzu, a može se uzimati i putem suplemenata. Na ubrzanje metabolizma povoljno djeluju vitamin C i začini, koji hrani daju ljepši okus i podstiču njeno varenje.