Najzdravije namirnice na svijetu: zdravo, a ukusno!

Već ste odavno naučili da je zdrava prehrana raznolika prehrana i da u svemu treba biti umjeren. Isto tako ste naučili da trebate jesti hranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim mesom. Možda zvuči jednostavno, ali o kojem se točno voću i povrću radi?

Kakvom kruhu, mesu i integralnim žitaricama? Predstavljamo Vam najzdravije namirnice na svijetu, s kojima sigurno nećete pogriješiti!

Kelj

Sadrži velike količine vitamina K koji pomaže u rastu stanica i sprječavanju krvnih ugrušaka. Izuzetno je učinkovit u borbi protiv raka i vrlo bogat antioksidansima. Odličan je dodatak salatama, juhama od povrća ili kao samostalno jelo.

Jabuke

Bogate su vlaknima, posebno pektinom, koji razgrađuje lošu vrstu kolesterola. Većina blagotvornih tvari nalazi se ispod kore, ima visoku razinu fitokemikalija koje imaju antioksidantna i antiupalna svojstva. Savršena su hrana za dijetu, a mogu se jesti sirove, sušene, u salatama i raznim slasticama.

Crni grah

Mahunarke su jednostavne za pripremanje, što ih čini idealnim za većinu kućnih recepata. Bogate su proteinima, vlaknima i osiguravaju sitost i energiju. Crni grah sadrži i male količine omega 3 masnih kiselina, odličnih za zdravlje srca. Bogat je snažnim fitokemijskim antocijanidima koje nalazimo u borovnicama. Što je zrno tamnije, razina antioksidansa je veća.

Orasi

Orašasti plodovi sadrže puno kalorija i masti, ali su njihove zasićene masnoće puno zdravije od onih u mesu ili mliječnim proizvodima. Bogati su omega 3 masnim kiselinama i sadrže najviše antioksidansa od svih orašastih plodova. Možete ih dodati u kruh, jogurt ili žitarice. Samo pazite da ne pretjerate s količinom jer njima unosite velik broj kalorija.

Borovnice

Sadrže visoke razine antioksidansa, što možemo vidjeti iz njihove tamne boje. Bogate su flavonoidima i karotenoidima koji štite srce i pospješuju zdravlje mokraćnih puteva. Možete ih jesti s žitaricama, jogurtom ili pak napraviti ukusan frape.

Banane

Bogate su kalijem koji je neophodan za pravilno funkcioniranje mišića i probavnog trakta , te pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Sadrže obilje vlakana, zbog čega su jako zasitne. Odlične su kao zasebna namirnica za užinu ili kao dodatak frapeu, žitaricama i jogurtu.

Špinat

Njegovo bogatstvo željezom, kalcijem i vitaminom A je odlično za zdravlje očiju i kože. Folati koje sadrži pomažu tijelu u stvaranju zdravih crvenih krvnih zrnaca i ima utjecaj na sprječavanje stvaranja defekata tijekom trudnoće. Možete ga koristiti kao dodatak salati, omletu ili na bilo koji drugi način koji Vama odgovara.

Rajčica

Sadrži zaista dug popis hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C i K. Sadrži antioksidans lipoken koji pomaže u smanjenju upala i kolesterola , te je povezan s boljim zdravljem srca. Upravo lipoken rajčici daje jarku crvenu boju. Odlična je kao salata ili dodatak gotovo svim jelima.

Crvena repa

Repa je prepuna folata koji pomažu apsorpciji aminokiselina i jako je važna za trudnice. Njezini sastojci sprječavaju nastanak raka i snižavaju rizik od srčanih bolesti. Pečena repa uz dodatak kozjeg sira odličan je prilog uz razna jela.

Integralni kruh

Za bijeli kruh i rižu se koriste rafinirana mljevena zrna čija je ovojnica uklonjena zbog mekše i glađe strukture. Tim se procesom uklanjaju zdrava vlakna, željezo i više vrsta vitamina B. Kod integralnih žitarica je baš suprotno: zrna su netaknuta i njihova vlakna i hranjive tvari su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti, karcinoma, dijabetesa i pretilosti. Također pomažu smanjiti kolesterol, šećer u krvi i krvni tlak.

Slatki krumpir

Ovaj ukusni krumpir je izuzetno bogat kalcijem koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka i preventivno djeluje na mogućnost moždanog udara. Nemojte izbjegavati koru jer njome dobivate pristojnu dozu vlakana. Može se pripremati na brojne načine: pecite ga, kuhajte, koristite kao dodatak složencima i juhama ili napravite pire.

Bundeva

Ovo niskokalorično povrće je bogato vitaminom A i vlaknima te sadrži visoke količine beta karotena koji djeluje preventivno po pitanju srčanih bolesti. Sadržaj beta karotena razaznajemo po njezinoj narančastoj boji. Može se pripremati na bezbroj načina, ali je ipak najpopularnija u obliku savijače.

Patlidžan

Možda njegov izgled nije najprivlačniji, ali visok sadržaj vlakana i vitamina B u njemu je neupitan. Njegova tamnoljubičasta boja nam otkriva da se ispod kore krije odličan izvor antioksidansa koji štite mozak i kontroliraju razinu lipida. Možete ga peći, pohati, koristiti kao dodatak umacima…

Sve su ove namirnice zasluženo proglašene najboljima i svaka od njih može biti jako ukusna ako upotrijebite maštu i pronađete savršeni način za pripremu. Cijena im je prihvatljiva i lako su dostupne, a također većinu njih možete zasaditi u vlastitom vrtu. Njima Vam je zagarantirana željena tjelesna težina, dobro raspoloženje i smanjen rizik od bolesti. Dobar tek!