Ne vjerujte svemu što piše na deklaraciji!!!

Proizvodjači etikete štampaju što sitnije, kako bi od kupca pokušali sakriti odredjene informacije koje se tiču Hranjivih vrijednosti namirnica. Uostalom, svrha etikete je prodati proizvod, a ne da vam kažu šta je u njemu. Zato je razumijevanje onog što piše na etiketama presudno za vaše zdravlje. Istina o tome šta se stvarno krije u namirnicama mogla bi vas šokirati. Proizvodjači tačno znaju šta će privući kupca, pa vole na etiketi posebno istaknuti oznake poput : “bez šećera“, „ bez masti“, „bez holesterola“….. Ne vjerujte svemu što piše na deklaraciji!!!

Opće je pravilo ako je popis hranjivih vrijednosti i sastojaka predugačak, da namirnica sadrži puno hemijskih aditiva od kojih neki mogu biti opasni po zdravlje. Na vrhu liste nalazi se sastojak kojeg je najviše u namirnici, a ispod slijede ostali sastojci poredani po veličini udjela u namirnici. Prizvodjači navode na etiketama samo one sastojke koje im je zakon nametnuo da istaknu, što će reći da proizvod može sadržavati i druge sastojke u izuzetno malim količinama, a da mi za to uopšte ne znamo.

Masti

Bez masti (fat free, no fat) – Netačno je da proizvod ne sadrži masti, nego je njihov udio zanemarljivo mali i iznosi manje od pola grama.

Bez dodanih masti (no added fat, without added fat, no fat added) – Ako je proizvodjač istaknuo ovu oznaku znači da proizvod koji kupujemo ne smije sadržavati dodane masti niti sastojke koje ih sadrže.

Malo masti (low fat, low in fat, little fat) – Ova oznaka može se istaknuti na proizvodu koji sadrži maksimalno 3 grama masti poporciji.

Smanjen udio masti (reduced fat, less fat, lower fat) – Sadržaj masti u proizvodu smanjen je za minimalno 25 % u odnosu na standardni proizvod

Bez zasićenih masnoća (no saturated fat) – Ponovo isti trik. Proizvod sadrži manje od 0, 5 grama zasićenih masti po porciji.

Bez holesterola (cholesterol free) – 2 miligrama holesterola i maksimalno 2 grama zasićenih masti po porciji smatra se minimalnom količinom i proizvodjač nije dužan da je istakne.

Malo holesterola (low cholesterol) – Proizvod sadrži manje od 20 miligrama kolesterola i maksimalno 2 grama zasićenih masti po porciji.

Šećer

Bez šećera (sugar free, no sugar, without sugar, sugarless) – Ovu oznaku nose proizvodi s manje od
0, 5 grama šećera po porciji od 100 grama.

Smanjen udio šećera (reduced sugar, less sugar, lower sugar) – Sadržaj šećera u proizvodu smanjen je za minimalno 25% u odnosu na standardni proizvod.

Bez dodataka šećera (no added sugar, without sugar, no sugar added) – Tokom proizvodnje nisu dodani mono i disaharidi ili bilo koji drugi sastojak koji bi proizvod učinio slatkim. Ipak, proizvod može sadržavati šećer, poput fruktoze iz voća koja je prisutna u svim proizvodima na bazi voća (sokovi, marmelade, džemovi).

Kalorije

Bez energije, odnosno kalorija (calorie free, no calories) – Proizvod sadrži manje od 5 kcal na 100 gr proizvoda.

Nisko energetski (low calorie, few calories) – To su oni proizvodi koji imaju maksimalno 40 kcal po jednoj porciji od 100 grama.

Smanjena energetska vrijednost (reduced calorie, fewer calories, lower calorie) – Isto kao kod šećera i masti, ova oznaka stavlja se proizvode kod kojih je energetska vrijednost umanjena za 25 % u odnosu na standardni proizvod.

Lagani proizvodi (LIGHT) – Sadrže 33 % manje kalorija ili 50 % manje masti po serviranju u odnosu na standardni proizvod.

Soli

Niski sadržaj natrija/soli (Low sodium / salt) – Ovakvi proizvodi sadrže manje od 0.12 g natrija ili ekvivalentnu količinu soli na 100 g ili 100 ml.

Vrlo niski sadržaj natrija/soli (Very low sodium / salt ) – Proizvod sadrži manje od 0.04 g natrija ili ekvivalentnu količinu soli na 100 g ili 100 ml.

Bez natrija/soli (With no sodium / salt) – Iako piše da je bez soli, ona je ipak prisutna u proizvodu jer on sadrži manje od 0.005 g natrija ili ekvivalentnu količinu soli na 100 g ili 100 ml.

Proteini

Sadrži balastne tvari/celulozna vlakna (Source of fibre) – Ova oznaka stavlja se na proizvodu koji sadrži više od 3 g vlakana na 100 g ili više od 1.5 g vlakana na 100 kcal.

Sadrži veliku količinu balastnih tvari/celulozna vlakna (High fibre) – Ta velika količina koju naglašavaju proizvodjači iznosi više od 6 g vlakana na 100 g ili više od 3 g vlakana na 100 kcal.

Sadrži proteine (Source of protein) – Oznaka da namirnica sadrži proteine kao respektabilan izvor proteina ili sličnog značenja za potrošača može se označiti na proizvodu kod kojeg 12 % ukupne energetske vrijednosti hrane potječe od proteina.

Sastav bogat proteinima (High protein) – Kada vidite ovaj natpis znajte da u tom proizvodu više od 20 % ukupne energetske vrijednosti hrane potječe od proteina.

Vitamini i minerali

Prirodni izvor vitamina i/ili minerala (Natural source of vitamins and/or minerals ) – Ovakvi proizvodi sadrže više od 15 % ukupne preporučene dnevne količine za vitamine i/ili minerale na 100g ili 100 ml kako je to odredjeno prema Council Directive 90/496/EEC.

Obogaćeni ili pojačano sadržaj vitamina i/ili minerala (Enriched or fortified in vitamins and/or minerals )

Ovakvu oznaku imaju proizvodi koji sadrže signifikantne količine vitamina i minerala u skladu s Council Directive 90/496/EEC, kojom je propisan preporučeni dnevni unos za pojedine vitamine i minerale.

Veliki sadržaj vitamina i/ili minerala (High vitamins and/or minerals ) – U poizvodima koji ima ovakav natpis nalazi se najmanje dvostruka vrijednost od onih koje predstavljaju «izvor vitamina i minerala «.

Nutritijenti

Sadrži: Isticanje ime prehrambenog dodatka ili druge nranjive tvari (Contains (name of the nutrient or other substance)) – Ovakvi proizvodi ispunjavaju sve provedbene propise EU.

Pojačano – ime nutritijenta (Increased (name of the macronutrient)) – Ove oznake nalaze se na proizvodu koji sadrži vrijednosti od onih koji predstavljaju «izvor ime makronutritijenta« uvećane za najmanje 30 % u usporedbi sa sličnim proizvodima.

Smanjene količine ime nutritijenta (Reduced (name of the nutrient)) – Ovakvi proizvodi imaju najmanje 30 % smanjenu vrijednost nutritijenata u odnosu na slične proizvode, osim za mikronutritijente gdje se može prihvatiti smanjenje od 10 % od referentnih vrijednosti prikazanih u Council Directive 90/496/EEC.