Očistite jetru hraneći se zdravo

Jetra je drugi najveći organ u tijelu. Najvažnija joj je zadaća da čisti organizam od toksina. Osim toga jetra regulira masnoće, balansira hormone i pomaže probavu. Jetru može očistiti obična voda ukoliko je tokom dana u organizam unesete u dovoljnim količinama. Uz običnu vodu u ishranu treba uvesti namirnice poput mrkve, zelenog povrća, limuna, bijelog luka ….koje pospješuju proces detoksikacije jetre. Kada konzumirate hranu koja čisti jetru, važno je da odaberete sastojke koji su sveži i organski uzgajani.

Mrkva

Mrkva je prva na popisu, zato što sadrži dosta beta-karotena. Mrkva pomaže da regulišemo nivo šećera u krvi i smanjuje upale u telu. One su dobar izvor energije i lako se uklope u bilo koje jelo koje pravite. Jedna mrkva će vaš organizam brzinski napuniti vitaminima. Zbog visokog udjela biljnih flavonida i beta karotena, mrkva poboljšava ukupnu funkciju jetre. Još bolji učinak ćete postići ako sok iz mrkve kombinujete sa cveklom.

Bijeli luk (češnjak)

Djelotvoran učinak bijelog luka po ljudsko zdravlje je i naučno dokazan. To je preporučeni i tradicionalni narodni lijek za gotovo sve ljudske boleste, pa se tako bijeli luk koristi i za detoksikaciju jetre. Samo mala količina bijelog luka ima sposobnost da aktivira enzime jetre koji pomažu istjerivanje toksina iz tijela.

Grejp

Zbog visokog udjela vitamina C i antioksidansa grepfrut još nazivaju čistačem jetre. Mala čaša soka od svježe iscijeđenog grejpa potaknut će proizvodnju jetrenih enzima za detoksikaciju. Tim naučnika iz Jerusalema i SAD-a utvrdio je da naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu i citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istovremeno povećava osjetljivost na inzulin.

Cvekla

U riznici zdravih tvari kojima obiluje cvekla nalazi se i betain koji stimuliše ćelije jetre. Zaštitni učinak betaina na jetru naučno je dokazan, posebno u vidu smanjenog nakupljanja masti u jetri koje se javlja zbog nedovoljnog unosa proteina. Sok od cvekle potaknut će jetru na bolji rad. Niskokalorična je i lako se probavlja. Cvekla će pomoći da se smanji nakupljanje masti u jetri, koje se javljaju kao posljedica nedovoljnog unosa proteina.

Kupus

Slično kao brokula i cvjetača, kupus može potaknuti aktivaciju dva ključna jetrena enzima na detoksikaciju. Vaša jetra će vam biti zahvalna bilo da jedete svjež ili kiseli kupus ili supu od kupusa.

Lisnato zeleno povrće

Jedan od naših najjačih saveznika u čišćenju jetre je lisnato zeleno povrće koje se može jesti sirovo, kuhano ili prženo. Kelj, kupus, špinat, rikola, zelena salata i blitva imaju izrazitu sposobnost da nuetraliziraju teške metale, hemikalije i pesticide. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo.

Kivi

Kivi je jedna od najzdravijih vrsta voća. On pomaže tijelu da proizvede glutation, koji je neophodan za čišćenje jetre od štetnih toksina. Naučno je dokazano da redovno uzmanje kivija poboljšava jetru.

Jabuke

Jabuka je pravi izvor zdravlja, pogotovo ako se jede na prazan stomak. Sadrži mnoštvo korisnih tvari, zbog čega bi jabuke trebalo koristiti u svakodnevnoj ishrani. Jabuke potiču rad imunološkog sistema, onemogućavaju taloženje masti u jetri i štite od karcinoma.

Limun 

Limun sadrži vrlo velike količine vitamina C, koji otapaju toksine u vodi zbog čega oni lakše izlaze vani. Svježa limunada opomoći će vašem tijelu da se «opere» iznutra.

Orasi

Orašasti plodovi su dobri za jetru, jer sadrže arginin, glutation i omega-3 masne kiseline, koje podržavaju normalnu akciju čišćenja jetre. Orasi, odnosno orašasti plodovi preporučuju se u ishrani pacijenata s bolesti jetre.

Maslinovo ulje

Hladno cijedjena organska ulja od maslina, konoplje ili sjemena lana su super za jetru, kada se koriste u umjerenim količinama. Ova ulja pomažu jetri da izlučuju štetne toksine iz tijela.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice su neobradjene, pa stoga sadrže nutritijente koji se inače obradom žitarica gube, a koji poboljšavaju funkciju jetre i detoksikaciju organizma. Stoga, umjesto bijelog počnite koristi crno brašno i proizvode koji su napravljeni od njega.

Zeleni čaj 

Naša jetra voli zeleni čaj, jer je bogat biljnim antioksidansima, što pomaže jetri da se sama obnavlja. Ekstrakti ovog čaja pomažu i u borbi protiv gojaznosti, jer sprečavaju nastanak masnih naslaga na jetri. Zasluga je to polifenola koji su topivi u vodi, medju kojima su najpoznatiji: epigalokatehin galat, epigalokatehin, epikatehin galat i epikatehin.

Kurkuma

Kurkuma je jetri jedan od najomiljenijih začina. Koristite je kad god ste u prilici, jer time pomažete vašoj jetri da vrši detoksikaciju organizma.