Omega 3 štiti rožnicu oka

Postoji mnogo razloga zbog kojih je dobro jesti ribu, hranu bogatu popularnim masnim kiselinama zvanim omega 3.

Istraživači su otkrili da hrana obogaćena omegom 3 pomaže kod zaštite i oporavka oštećene rožnice kod miševa (ljudski genom dijeli 99% gena s miševima).

Ovo otkriće je značajno jer bi moglo dovesti do prevencije sljepoće kod prijevremeno rođene djece ili kod odraslih koji pate od makularne degeneracije.

Ova studija je objavljena u magazinu “Nature Medicin”, a na njoj su radili istraživači sa Univerziteta Harvard na čelu sa oftalmologom Kipom Connorom.

Istraživači su davali dvjema grupama skotnih ženki miševa skoro pa istu hranu. Jednoj grupi su davali hranu koja je za 2% obogaćena masnim kiselinama omega 3 (oslikava japansku ishranu), a drugoj hranu koja je za 2% obogaćena omega 6 kiselinama (oslikava američku ishranu).

Ženke su između ostalog bile izložene visokoj razini kisika što je dovelo do oštećenja krvnih žila u tkivu rožnice. Kada je razina kisika vraćena u normalu, došlo je do rasta novih krvnih žila, većih od uobičajenih jer je oko novu razinu kisika “shvatilo” kao nisku što je dovelo do oštećenja vida. Ovo je zabilježeno i kod novorođenih miševa čije su majke primale omega 6 kiseline, ali potomci ženki miševa koje su primale omegu 3 imali su zdravo razvijenu rožnicu.

Kod čovjeka do rasta abnormalnih krvnih žila dolazi proporcionalno sa porastom kisika, što u većini slučajeva dovodi do sljepoće kod prijevremeno rođenih beba, dijabetičara, i starijih osoba. Connor i njegovi saradnici i dalje proučavaju utjecaj omega 3 i omega 6 kiselina na čulo vida.