Omega 3 je povezana sa mentalnim sposobnostima

Norveška studija je otkrila povezanost između konzumiranja ribe i očuvanja mentalnih sposobnosti kod starijih osoba, dok je holandska studija otkrila povezanost između veće razine omega 3 u krvi i smanjenja mentalnih oštećenja.

Jedna novozelandska studija otkrila je povezanost između razine omege 3 u krvi i boljeg fizičkog zdravlja, pri čemu je veza sa boljm mentalnim zdravljem bila manje vjerovatna. Sve tri studije su objavljenje u magazinu “American Journal of Clinical Nutrition”.

U norveškoj studiji, koju su vodili naučnici sa Univerziteta u Oslu (University of Oslo) i njihovi saradnici, više od 2000 osoba u dobi od 70 do 74 godine učestvovalo je u ovoj studiji. Naučnici su otkrili da su osobe koje su konzumirale više od 10 grama morske hrane dnevno imale značajno bolji rezultat na kognitvnom testu od osoba koje su jele mnogo manje morsku hranu.

Ispitanici su popunjavali šest testova,tj. verbalne testove, testove pamćenja i testove učenja. Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su konzumirali više od 10 grama morske hrane imali bolje mentalne sposobnosti od onih osoba koje su manje konzumirale morsku hranu.

Otkrili su da je povezanost bila sve veća što su pacijenti više konzumirali morsku hranu.

Stoga su istraživači zaključili:
“Kod starijih osoba, konzumiranje morske hrane je povezano sa boljim kognitivnim sposobnostima u zavisnosti od količine morske hrane.”

U holandskoj studiji koju su provodili istraživači sa univerziteta “Wageningen University” i drugi saradnici, ispitivano je više od 800 osoba u dobi od 50 do 70 godina. Istraživači su otkrili da su kognitivne sposobnosti bolje očuvane kod ispitanika sa većom razinom omega 3 u krvi. Povezanost je bila najveća kada su ispitanici trebali davati brze odgovore ali nije pronađena povezanost kod općih testova za metalne sposobnosti.