Opekotine

Toplina, trenje i razne hemikalije mogu opeći kožu. Domaćice opekotine  mogu zaraditi  u kuhinji, prilikom spremanja ručka ili tokom peglanja garderobe. Pretjerano izlaganje suncu takodjer može dovesti do opekotina. Upravo termičke opekotine su  najrasprostranjenije i javljaju se u 90% slučajeva. Liječnici opekotine  dijele na površinske i duboke, odnosno lakše i teže opekotine. Površinske opekotine tretiraju se konzervativno, dok se duboke opekotine moraju liječiti operativnim putem. Postoji još nekoliko podjela opekotina. S obzirom da su one akademskog značaja o njima ovdje nećemo govoriti.

Kategorizacija opekotina

Prvi stepen: to su najmanje ozbiljne opekotine, koje prepoznajemo po crvenilu. Zovu se još epidermalne opekotine, jer je zahvaćen samo epidermis. Zaštitna uloga kože je očuvana. Prirodno mogu zarasti za 7 do 10 dana. Postoje brojni prirodni mehlemi za liječenje prvog stepena opekotina o čemu više možete pročitati ovdje.

Drugi stepen: su dermalne opekotine koje biti površne i duboke. Zahvataju gornji dio dermisa. Oporavak od ovih opekotina traje od 14 do 21 dan. Ukoliko se radi o dubokim opekotinama obavezno je ambulantno liječenje.

Treći stepen: subdermalne opekotine zahvataju veći dio kože i mogu biti opasne po život. Liječenje se odvija  od 21 do 30 dana, a epitelizacija traje nekoliko mjeseci.

Četvrti stepen: oštećenje svih slojeva kože.  Koža je crna – ugljenisana i može se liječiti jedino hirurškim putem. Oporavan je spor, mukotrpan i dugotrajan.

Liječenje opekotina

Pravilno tretiranje  opekotine pomaže  koži da se što prije regeneriše, te da rana brže zaraste. Ukoliko reagujete odmah nakon opekotine sasvim je sigurno da ćete izbjeći neželjene ožiljke. U suprotnom možete zaraditi trajno oštećenje kože. Ljekari tvrde da je najbolje intervenirati istog časa čim nastane opekotina. Pri tome treba poduzeti sljedeće korake:

  • Makazama isjeći i eliminirati  dijelove odjeće koji nisu zaljepljeni za kožu
  • Ukoliko je odjeća zalijepljena za ranu i ne možete je odvojiti od kože, nemojte koristiti nikakve kreme,  balzmane, maslac ili ulje,  jer mogu sekundarno produbiti opekotinu.
  • Opekotinu treba umotati u čistu ili eventualno sterilnu tkaninu.
  • Opečeno mjesto čim prije treba ohladiti hladnom vodom. Uronite ranu u vodu i držite je pod vodom 5 do 10 minuta. Naglasak je da voda treba biti hladna, a nikako ledena. Nipošto nemojte na ranu stavljati led, jer će to pogoršati štetu i spriječiti dotok krvi. Idealna je voda iz česme.
  • Ako se na mjestu rane pojavio vodenasti  plik ne smijete ga dirati, jer plikovi čuvaju sterilnost opekotine.
  • Kod težih opekotina obavezno zatražite liječničku pomoć.