Oštećenje sluznice jednjaka i žgaravica

GERB je bolest oštećenje sluznice jednjaka zbog vraćanja (refluksa) želučanog i crijevnog sadržaja u jednjak. Najmanje 50 posto odrasle populacije povremeno ima žgaravicu, koja je glavni znak refluksa, no, rijetki traže pomoć liječnika, radije sami uzimaju lijekove koji oblažu sluznicu.

Alarmantni simptomi poput otežanog i bolnog gutanja, povraćanja, gubitka na težini i krvarenja iz probavnog trakta, uz žgaravicu koja ne odgovara na terapijske pokušaje, svakako zahtijevaju endoskopsku dijagnostiku

Redoviti profesor Interne medicine na Medicinskom fakultetu u Splitu, Voditelj Gastroenterologije Križine Specijalistička konzultativna ordinacija Zabrišće-Livno

Najkraća definicija gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) je oštećenje sluznice jednjaka zbog vraćanja (refluksa) želučanog i crijevnog sadržaja u jednjak. Zdrave osobe imaju povremeno refluks koji nastaje nakon obroka, najčešće bez simptoma. Najmanje 50 posto odrasle populacije povremeno ima žgaravicu, koja je glavni znak refluksa, ali manje od polovice njih traži pomoć liječnika, radije sami uzimaju anatacide (lijekove koji oblažu sluznicu). U SAD oko 14 posto odraslih ljudi ima žgaravicu barem jednom tjedno, a 7 posto ih ima svaki dan. Predviđanja su da će od blažih oblika GERB-a do 2008. samo u Europi, SAD i Japanu oboljeti oko 140 milijuna ljudi. Vjeruje se da GERB uzrokuju stanja koja omogućuju kontakt kiseline sa sluznicom jednjaka, a to su: oštećenje antirefluksne obrane, vrsta refluksnog sadržaja i trajanje njegovog kontakta sa sluznicom jednjaka, sposobnost sluznice da neutralizira štetne agense, te njena regenerativna sposobnost. Agresivni čimbenici su kiselina (HCl) iz želuca i pepsin, a zaštitni slina i mišićni pokreti želuca. Rizični faktori za nastanak GERB-a su: alkohol, pušenje, kava, neki lijekovi, debljina, zatvor, želučana kila, trudnoća.

Znaci GERB-a

Najčešći znaci GERB-a (koji  potječu iz jednjaka!) su: žgaravica, podrigivanje, smetnje gutanja, povraćanje, ali postoje i znakovi koji se odnose na druge organe npr. pluća (kronični kašalj, astma, bronhitis, aspiracijska pneumonija), usta: prekomjerno lučenje pljuvačke, upala desni, karijes, zatim, vezani za dušnik (promuklost, upala dušnika), bolovi u uhu. Komplikacije GERB-a su suženje jednjaka, krvarenje, vrijedovi, prekanceroza tipa Barret. U većine bolesnika koji imaju pojavu žgaravice i regurgitacije (vraćanja sadržaja želuca u jednjak) dozvoljen je terapijski pokušaj lijekovima, bez dijagnostike. Međutim, alarmantni simptomi poput otežanog i bolnog gutanja, povraćanja, gubitka na težini i krvarenja iz probavnog trakta, uz žgaravicu koja ne odgovara na terapijske pokušaje, svakako zahtijevaju endoskopsku dijagnostiku. Gastroskopija je dijagnostička metoda prvog izbora, premda 50 do 60 posto bolesnika sa simptomima GERB-a imaju gastroskopski dokazanu upalu sluznice jednjaka, dobar dio nema tih promjena ali imaju značajne tegobe tzv. NERB (neerozivna refluksna bolest).

Liječenje

Ciljevi liječenja bolesnika sa GERB-om su prvenstveno eliminacija simptoma refluksa, uz svakako cijeljenje upale, te sprječavanje nastanka komplikacija.

  • Nefarmakološko liječenje: Savjeti o jednostavnim proturefleksnim metodama, (izbjegavanja kasnih obroka i lijeganja u krevet odmah nakon jela, smanjenje obroka, visoko uzglavlje, izbjegavanja pikantne hrane, sosova.
  • Antacidi (sredstva koja oblažu sluznicu) ublažavanju tegobe zbog  refluksa, ali se koriste samo kao kratkotrajno pomoćno terapijsko sredstvo.
  • Blokatori H2 receptora: također se upotrebljavaju u liječenju ove bolesti ali su potisnuti novijim lijekovima Inhibitori protonske pumpe (IPP). Najpotentniji su lijekovi. Kada budu aktivirani u kiselom mediju, inhibiraju enzim H+K+ATP-azu. Iako se gotovo svi bolesnici sa teškim oblicima ezofagitisa mogu izliječiti uz pomoć IPP, povrat simptoma može se očekivati u preko 80 posto njih i nakon trideset tjedana od prekida terapije. Zbog toga je skoro uvijek  potrebna terapija održavanja.

Kirurški antirefluksni zahvat

Kirurški antirefluksni zahvat je ponekad alternativa u mladih bolesnika sa teškim oblicima bolesti koji zahtijevaju doživotnu farmakoterapiju. Najčešće provođena tehnika je Nissenova fundoplikacija koja se danas provodi laparoskopski (LNF). Međutim, istraživanjem u desetogodišnjem razdoblju, cijena terapije IPP-om izjednačila se onoj LNF-a