Povećajte plodnost prirodnim putem

Svakom desetom plodnom paru treba više od godinu dana da se dogodi začeće. Svakom dvadesetom paru treba više od dvije godine kako bi došlo do začeća. Svaki šesti par zatraži pomoć od doktora zbog neplodnosti. Riječ je o velikim brojkama koje se mogu pojednostaviti jednostavnim promjenama u načinu života i primjenom prirodnog liječenja.

Mnoge poteškoće s plodnošću se mogu spriječiti mjerama samopomoći. Trud se treba ulagati i prije začeća. Šest mjeseci prije začeća predstavlja idealan period za poduzimanje određenih mjera. Savjeti koje ćemo vam opisati su pogodni za sve vrste parova, bez obzira da li su do sad imali problema sa začećem ili ne.

Tjelesna težina

Gojazne žene su manje plodne zbog sindroma policističkih jajnika. Osim toga, gojaznost će  izazvati dijabetes što može uzrokovati pobačaj. Premršave žene uopšte ili neredovno ovuliraju. Muškarac koji je predebeo češće je neplodan od muškarca sa prosječnom težinom. Razlog tome je višak masnoće u tijelu koja može ometati proizvodnju spermatozoida.

Žene, a i muškarci trebaju održavati zdravu tjelesnu težinu za svoju građu i visinu.

Prehrana

Konzumirajte organsku hranu. Ukoliko nemate tu mogućnost namirnice dobro operite, ribajte ili ogulite voće i povrće kako bi uklonili sve tragove pesticida. Smanjite količinu unosa kofeina u organizam na najviše 300 mg  na dan. Neki doktori savjetuju da se konzumira maksimalno 100 mg kofeina dnevno. Prevelike količine kofeina mogu smanjiti i mušku, a i žensku plodnost.

Dodaci prehrani

Namirnice ne sadrže sve potrebne hranjive tvari , te vam savjetujemo da uzimate različite dodatke prehrani, naravno uz saglasnost vašeg doktora. Najvažnije je ne radite ništa na svoju ruku. Buduće majke bi trebale konzumirati oko 400 mikrokilograma folne kiseline na dan, od trenutka kad pokušavaju zatrudniti, pa sve do kraja 12 sedmice trudnoće. Zavisno od organizma žene, ponekad se folna kiselina konzumira tokom cijele trudnoće. Također, potrebno je željezo koje se nalazi u posebnim vitaminskim proizvodima za trudnice.

Multivitaminski proizvodi

Žena koja je neuhranjena, puši ili pije alkohol, bi trebala konzumirati multivitaminski proizvod proizveden posebno za žene koje žele ostati u drugom stanju. Za muškarce je također primjeren svaki multivitaminski proizvod. L- karnitin je tvar koja je vrlo slična aminokiselini, a povezana je s vitaminima B kompleksa, kod muškaraca može povećati broj spermatozoida i poboljšati njihovu pokretljivost. Uzimanje previše alkohola će smanjiti plodnost jer će oštetiti spermatozoide i jajašca.

Lagane vježbe  po pola sata

Muškarci i žene bi trebali umjereno vježbati po pola sata, najmanje pet puta u sedmici. Vježbe podrazumijevaju lagano zamaranje kao npr. brzo hodanje, lagana vožnja biciklom i sl. Ne zaboravite, u svemu treba postojati granica, pa tako i u vježbanju. Pretjeranim vježbanjem se može smanjiti plodnost kod žene.

Izbjegavajte pesticide i hemikalije

Mnogi proizvodi koje koristite svakodnevno u kućanstvu, sadrže hemikalije koje utiču na plodnost. Obratite pažnju i ne udišite pare organskohlornih pesticida. Primjer je sprej protiv buha od vašeg najdražeg kućnog ljubimca. Izbjegavajte njegovu upotrebu i ne dodirujte proizvod koji u svom sadržaju ima pesticide. Ne udišite isparavanje ljepila, flomastera ili boje.

Masažom otklonite stres

Osim hemijskih stvari i stres može uticati na plodnost i kod muškaraca i kod žena. Osjećaj napetosti i umora se može otkloniti laganom masažom od strane vašeg partnera. Iskoristite čarobne ruke i u par minuta se riješite stresa.