Prehlada i gripa – kako ih razlikovati?

Ponekad veoma teško možemo biti sigurni da li imamo gripu ili smo samo prehlađeni. Veliki broj simptoma je karakterističan i za prehladu i za gripu, i veoma često se pojavljuju u oba slučaja. Isto tako  postoje simptomi po kojima se gripa razlikuje od prehlade. Znajte  da gripu i prehladu ne uzrokuju bakterije nego virusi,  što u konačnici znači da se ni jedno ni drugo ne mogu lječiti s antibioticima.

Prehlada je uzrokovana od strane različitih virusa, kao što su rhinovirusi kojih postoji više od stotinu različitih vrsta i jedan su od glavnih uzročnika za pojavu prehlade. Postoje i drugi virusi koji uzrokuju prehlade, kao što su npr. Adenovirus i Coronavirus. Ovi virusi se prenose kroz dodir s prljavim površinama, kao i pri dodiru sa drugim rukama, koje su također prljave ili već imaju početni vid virusa na sebi. Ruke su glavni prenosnik virusa. Dovoljno je da se počešete prljavim rukama po nosu ili očima i viroza je već tu.

Simptomi prehlade

  • Bol u vratu
  • Začepeljen nos, odnosno stalno curenje na nos
  • Kašalj
  • Kihanje
  • Suzne oči
  • Niska temperatura ili groznica
  • Jedan vid umora, malaksavosti

Kako razlikovati prehladu od gripe?

Zaštita od prehlade i gripe

Zbog prevencije i zaštite od prehlade i gripe potrebno je izbjegavati kontakt s prljavim površinama ili površinama koje su već zaražene virusima. Osim toga, potrebno je izbjegavati rukovanje sa većim brojem ljudi u periodu kada je virus na snazi. Prostor u kojem boravimo duži vremenski period (kuća, stan, kancelarija) potrebno je redovno provjetravati i osvježavati.
Još jedan veoma bitan faktor za prevenciju prehlade je izbjegavanje korištenja zajedničkih peškira. Savjetujemo da koristite papirnate maramice za jednokratnu upotrebu.

Liječenje prehlade i gripe

Najvažniji način za sprječavanje gripe ili prehlade je jačanje imunog sistema konzumiranjem voća i povrća, po potrebi vitamina u tabletama, kao i vitamina A, C, E. Mnogi naučnici ukazuju na važan faktor koji djeluje na imunološki sistem čovjekovog organizma, a to je nedostatak sna. Kada kažemo nedostatak sna, podrazumijevamo konstantno neprospavane noći. Jedna neprospavana noć ne utiče puno na imunološki sistem, ali konstantno nespavanje itekako povećava rizik od oboljenja. Vršena su mnoga istraživanja o količini sna koja je potrebna za normalno funkcionisanje organizma.

Istraživači su došli do zaključka da je svaki organizam različit, ali u prosjeku spavanje manje od sedam sati dnevno, tri puta više povećava mogućnost oboljenja od prehlade ili gripe. San je važan faktor za imunitet, ali stres koji čovjek doživi tokom dana je također od prioritetnih faktora kojemu  se treba posvetiti pažnja. Shodno tome, potrebno je barem jednom mjesečno priuštiti sebi neki vid odmora od stresa, bilo da je to neka masaža ili šetnja sa prijateljima jer to vaš organizam i zdravlje zaslužuju.