Pripremite kožu na hladnoću

Kako i čime u jesen njegovati kožu tijela, lica i ruku

S obzirom da je tijekom jeseni koža izložena suhom i toplom zraku u prostorijama i hladnom zraku vani, stručnjaci savjetuju proizvode i tretmane koji potiču prirodno obnavljanje stanica kože.

U ovom razdoblju bi trebali izbjegavati dugotrajna tuširanja i kupanja jer isušuju kožu. Preporučuje se tuširanje mlakom vodom uz korištenje blagih sapuna ili hidratantnih gelova.
Umjesto hidrantnih krema koje se preporučuju tijekom ljetnih mjeseci, osobe sa suhom kožom sada trebaju koristite kreme s uljnom osnovom, naročito ako se planira duži boravak na hladnom.

Svako godišnje doba ima svoje specifične zahtjeve, drugim riječima, potrebe naše kože mijenjaju se ovisno o godišnjem dobu. Tako je tijekom jeseni potrebno posvetiti više pažnje njegovanju kože jer je izložena suhom i toplom zraku u prostorijama i hladnom zraku vani. Stoga stručnjaci savjetuju proizvode i tretmane koji potiču prirodno obnavljanje stanica kože.

Njega lica

Najveći problem u ovom razdoblju su lice i usne – ne možete ih baš potpuno prekriti, pa usne ispucaju, a i lice pati zbog hladnoće. Za usne je uglavnom dovoljna redovita upotreba grožđane masti ili ruža sa zaštitnim supstancijama. Kad je riječ o licu, treba mu posvetiti dodatnu pažnju. U ovom razdoblju treba paziti da se lice ne isuši pretjeranim čišćenjem. Kako bi sačuvali lice od zimskog isušivanja, treba koristiti mlaku vodu tijekom umivanja i blage tonike za čišćenje lica. Umjesto hidrantnih krema koje se preporučuju tijekom ljetnih mjeseci, osobe sa suhom kožom sada trebaju koristite kreme s uljnom osnovom, naročito ako se planira duži boravak na hladnom, a ako imate masan tip kože lica, hidrantnu kremu treba koristiti samo onda kada osjetite da vam je koža suha. Slična, iako nešto blaža, je i situacija s tijelom. Blaža je s obzirom da je tijelo ipak pokriveno odjećom.

Maske za lice te kupke za tijelo, spravljene po starim receptima od visokovrijednih sastojaka koji nam stoje na raspolaganju u vlastitoj kuhinji, kao stvorene su za njegu baš u ovom razdoblju. Zahvaljujući već odavna prepoznatom ljekovitom i kozmetičkom potencijalu sira, meda, mlijeka, šećera, limuna i jaja, “domaći” pripravci vraćaju koži prirodnu masnoću, vlažnost i sjaj čineći je nježnom, lijepom i zdravom.

Za osjetljivu kožu

Dvije žlice mladog sira miješajte sa žlicom meda dok ne postane krem smjesa. Nanosi se naročito obilno na kožu oko očiju i usana. Neka na licu ostane 20 minuta. Najbolje je ovu masku skidati vatom namočenom u toplo mlijeko.

Za osvježenje kože

Jedan svjež krumpir izgnječite, pomiješajte s malo svježeg mlijeka i jednim žumanjkom. Isperite vrućom pa zatim hladnom vodom.

Maska za održavanje vlage

Pomiješajte 1/2 šalice naribanoga krastavca, 1/2 šalice naribanog avokada, 1 bjelanjak i 2 žličice mlijeka u prahu. Kružnim pokretima nanesite 2 žlice maske na lice i vrat. Ostavite 30 minuta ili dok se ne osuši. Isperite mlakom, a potom hladnom vodom.