Pripremite kožu za ljeto

Naučno je dokazano da se koži treba posvetiti posebna pažnja i njega. Obično se svi toga sjetimo tek pred odlazak na more ili bazen. Visoke ljetne temperature ma koliko zvučale primamljivo na čovjeka djeluju stresno. Stoga, s velikim oprezom s velikom dozom opreza treba iskoristiti more i sunce, kako ne biste umjesto preplanule kože zaradili opekotine.  Korištenje zaštitnog faktora od sunca je obavezno, a  u periodu od 11 do 16  tokom ljeta je najbolje povući se u hladovinu.  Još jedan negativan učinak pretjeranog izlaganja kože suncu je  stvaranje bora, a samim time i starenje kože.

Njega kože uz pomoć grejpfruta

Svaka djevojka i žena  posebnu pažnju treba da  obrati na njegovanje kože lica i dekoltea. Potrebno ih je tretirati jako nježno, ali  učinkovito.  Da bi se otpočeo proces regeneracije kože, i da bi se pročistile bore, prvi korak ka tome treba da bude piling kože. S ovim procesom se ujedno otklanjaju i izumrle ćelije (stanice).  Najbolji regenerator i čistač kože, ujedno i  piling jeste   grejpfrut. Njime se najbolje  uklanjaju masnoće i prljavštine, eliminirajući tako nesavršenost kože poput mitesera. Pitate se kako to da je upravo grejpfrut   „spasilac“ kože? Odgovor je veoma  jednostavan, grejpfrut u sebi sadrži osvježavajuću teksturu koja čisti kožu, a ne isušuje je, a ujedno daje snažan osjećaj svježine koja će probuditi sva naša osjetila.

Jeftina, a vrlo učinkovita maska za lice

Ranije smo već naveli, da  posebnu pažnju treba obratiti  na njegu lica.   Najvažnija stvar za njegu lica jeste hidracija, odnosno dehidracija lica i ublažavanje osjetljivosti kože lica. Da bi se spriječila dehidracija lica i osjetljivost potrebno je koristiti maske za lice. Da biste imali masku za lice nisu vam potrebni skupi  farmaceutski preparati, već ih možete i sami spremiti. Najvažnije je da imate malo strpljenja i da budete uporni, jer svaka upornost se na kraju isplati. Evo našeg prijedloga kako da spremite masku za lice na bazi grejpfruta:

  • Jedna kašika soka od grejpfruta
  • Jedna kašika kiselog vrhnja
  • Jedno bjelance jajeta

Prvo, dobro izmješajte bjelance sve dok ne pređe u pjenasto stanje. Bjalance možete umutiti  mikserom  ili ako imate više vremena zašto ne i kašikom ili narodski rečeno ručno. Sok grejpfruta izmiješajte s kiselim vrhnjem,a potom tu smjesu spojite s umućenim bjelancetom. Ovako pripremljena smjesa pogodna je da se koristi za normalnu i masnu kožu.  Time  treba namaziti lice i držati masku na licu oko 15 minuta.  Na kraju temeljito isperite lice toplom vodom.

Proljeće i jesen idealna godišnja doba za njegu kože

Za pravilnu njegu lica i kože u cjelini nije dovoljno samo koristiti maske. Bitan faktor je  i pravilna ishrana koja je bogata antioksidansima, konzumiranje velike količine vode i naravno redovno vježbanje ili rekreacija. Vodite računa da svako godišnje doba samo po sebi različito utiče na kožu. Zima svojom hladnoćom i zimskim vjetrovima predstavlja veliki stres za  kožu. Nagla promjena sa zimskih na ljetne temperature je takodjer jako opasna po čovjeka i njegovu kožu. Stoga   je proljeće idealna prilika da kožu  pripremimo za nadolazeće ljetne i visoke temperature, a u jesen se pripremajte za zimu.