Prirodne maske od mlijeka i mliječnih proizvoda

Mlijeko i mliječni proizvodi su  dostupni u gotovo svakom domu, pa zašto ih onda ne iskoristiti i za njegu kože. Naime, mlijeko, kiselo vrhnje, svježi sir, vrhnje i drugi mliječni prioizvodi su odlični za osvježavanje, omekšavanje i hidrataciju kože.

Mlijeko se obično koristi za dodatno vlaženje kože. Čak i bez miješanja s drugim sastojcima, mlijeko se može koristiti kao tonik za čišćenje lica. U kombinaciji s drugim proizvodima od mlijeka se mogu spremiti brojne maske s različitim djelovanjem, kako  za suhu tako i za masnu i normalnu kožu.

Za pripremu maski preporučuje se koristiti domaće, nekuhano kravlje ili kozje mlijeko, koje se može kupiti na pijaci ili u okolnim selima.  Ako niste u prilici nabaviti domaće mlijeko, u trgovini kupite mlijeko s najvećim postotkom masti.

Maska od mlijeka i hljeba za suhu kožu

Uzmite 2 kašike crnog ili raževog hljeba. Hljeb potopiti s malom količinom toplog mlijeka i nanijeti na lice. Nakon 20 minuta isperati s toplom vodom.

Maska za čišćenje i hidrataciju za sve tipove kože

Kašiku zobene kaše preliti s malo vrućeg mlijeka i dobro izmiješati. Mlijeko treba da u potpunosti prekriva pahuljice. Ostaviti pripremljenu masku da odstoji 7-10 minuta. Dok je još topla zobenu  kašu nanesite na lice i isperite mlakom vodom nakon 15-20 minuta. Ako imate vrlo suhu kožu u masku od zobene kaše i mlijeka dodajte još 1-2 kašike biljnog ulja ili maslaca. Nećete pogriješiti ni ako ovu masku obogatite s kašikom meda.

Maska od meda i mlijeka

Osim mlijeka, idealno sredstvo za njegu kože je i med. Umutite 1 kašiku meda s 3-4 kašike toplog mlijeka. Držati na licu 10 –tak minuta. Nakon ove maske maska koža lica postaje glatka, meka i baršunasta.

Maska od mlijeka i krompir pirea

Mada zvuči nevjerovatno lice možete njegovati i pomoću krompir pirea. Maska od krompir pirea i mlijeka nahranit će sve tipove kože.  Skuhajte jedan krompir i od njega napravite pire, u koji ćete kasnije dodati 2 kašike toplog mlijeka. Masku nanesite na lice i nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.