Prirodni načini za sprečavanje gubitka kose

Razlog ispadanja kose nije potpuno jasan, isto kao što je nedovoljno jasno zašto muškarci ćelave više od žena. Ljekari  tvrde da su za mušku ćelavost krivi geni i hormoni, dok ćelavost kod žena izazivaju menopauza, anemija i stres.

Alopecija je stručni naziv za gubitak  kose. Ona se ne može spriječiti, ali se može ublažiti, kažu stručnjaci. Medjutim, narodna  medicina s ovim se ne slaže, jer navodno  postoji niz prirodnih lijekova za koje narodna medicina  tvrdi da u potpunosti zaustavljaju gubitak kose. Rakija, med, kopriva ili žara i  eterična ulja, pa čak i luk sprečavaju ispadanje kose. Evo i kako.

Rakija

Poznato je da rakija djelotvorno utiče na rast kose, posebno ako se koristi u kombinaciji s lukom. Dvije glavice luka srednje veličine treba oguliti i sitno isjeckati na kockice. Luk se stavi u bocu s rakijom jakosti 40 do 50 odsto alkohola i ostavi da stoji na sobnoj temperaturi dvije sedmice.  Dobivenu tinkturu treba procijediti i njome prije spavanja masirati  korijen kose. Neprijatan miris rakije isparit će iz kose tokom noći.

Sok od crvenog – crnog luka

U više odvojenih studija dokazano je da crveni luk sprečava gubitak kose u čak 87% slučajeva. Crveni luk se može pronaći u svakoj kuhinji. Stoga raspolovite glavicu luka i njome istrljajte vlasište kose dva puta dnevno. I sami ćete se iznenaditi izgledom vaše kose u roku od dvije sedmice.

Kopriva – žara

Žara je zasigurno jedna od najpoznatijih biljaka koja se dovodi u vezu s kosom i od koje se spravljaju i šamponi. Čaj od žare je nešto najbolje što možete priuštiti svojoj kosi. U 5 litara vode skuhajte dvije šake suhe ili svježe žare. Odstavite malo da odstoji, a potom procijedite i s ovim čajem operite kosu. Čajem od koprive kosu možete ispirati  svaki dan.

Eterična ulja

Eterična ulja odlično djeluju na kosu. To su aromatični tekući ekstrakti dobiveni iz raznih dijelova  biljaka. Eteričnim uljima treba izmasirati vlasište, jer se time potiče cirkulacija,   što okrepljuje funkciju vlasišta i omogućava zdrav rast kose.

Med i cimet

Postoji bezbroj recepata u kojima se za njegu kose preporučuje med. Zagrijte malo maslinovog ulja, pomiješajte ga s medom i kašičicom cimeta. Nanijeti na kosu, pa je nakon toga zamotati peškirom. Ovako spremljen pakung treba držati na glavi  15 minuta do pola sata, a potom temeljito isprati.