Rak dojke nasuprot čvorićima: Koja je razlika?

Kada napipate čvorić dok pregledate grudi, ili kada vam doktor kaže da je našao čvorić, normalno je da budete nervozni i pretpostavite da je čvorić kancerogen. Skoro četiri od pet čvorića na kojima se uradi biopsija ispostavi se kao benigni. Ako se pronađe čvorić, brz medicinski pregled i procjena su ključni za rano otkrivanje i liječenje.

Normalno tkivo grudi

Tkivo grudi može da varira u svojoj konsistenciji, od onog sa čvorićima ili grubih dijelova žlijezdanog tkiva, do glatkog masnog tkiva zavisno od različitog dijela grudi. Mjesečne promjene zasnovane na menstrualnom ciklusu također mogu da doprinesu čvrstoći čvorića.

Benigni čvorići na grudima

Dva najčešća tipa čvorića na grudima su ciste i fibroadenomi. Ciste su vrećice ispunjene tečnošću; mogu da budi tvrde i meke u grudima. Fibroadenomi su čvrsti čvorići koji se obično javljaju u kasnim tinejdžerskim godinama i kod žena u 20im godinama, ali mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Ovi čvorići se kreću i imaju gumeni osjećaj pod kožom.

Rak dojke

Nemaju svi karcinomi dojke čvoriće kao simptom. Upalni rak dojke nema opipljive čvoriće i mamograf često nađe ćelije raka i čvoriće koji su previše mali da bi bili opipljivi. Kod upalnog raka dojke, koža na grudima se upali, pocrveni, vruća je na dodir, i može da izgleda poput narandžine kore.