Riješite se akni na prirodan način

Koža je naš najveći organ i zauzima oko 70% našeg tijela. Ona je najizloženija raznim vrstama podražaja, kao što su vjetar, hladnoća,sunčevo zračenje,  a tu su i problemi s kožom koje donose godine, poput  starenja, bora i akni. Akne nisu problem samo tinejdžera, nego i starijih osoba. Mogu se javiti u desetoj isto kao i u četrdesetoj godini. Stoga nije neobično vidjeti akne na licu  žene koja je u srednjim godinama. Osim na licu akne se mogu javiti na grudima i ledjima, dakle na mjestima gdje postoji puno lojnih žlijezda. Loj je prirodna supstanca koja podmazuje i štiti kožu. U odredjenim uslovima loj se nagomilava  ispod površine kože,  a to su mu  omogućile  ćelije koje su blokirale  otvore lojnih žlijezda. Taj loj stimuliše bakterije koje se normalno nalaze  u koži i obično ne izazivaju  probleme, da se razmožavaju  što uzrokuje upalu okolnog tkiva.

Šta izaziva akne?

Faktori koji mogu doprinijeti pojavi akni su: pritisak, lijekovi i zanimanje. Kod nekih pacijenata  pritisak šljemova, podbradnika,  okovratnika i sličnog može da pogorša akne, zato što zaštitnih maski koža nema mogućnost da diše.
Takodjer, bilo koji lijekovi koji sadrže halogene (jodidi, bromidi, bromidi)  mogu da izazovu ili pogorošaju akne. Kontracepcijske tablete, bariturati, steroidi pripadaju grupi lijekova kojima možete liječiti jedan problem, a proizvesti drugi problem s aknama.
Zanimanje kojim se bavite ima veze s aknama. Kod nekih poslova, kao što je na primjer izloženost industrijskim proizvodima, veća je vjerovatnoća da će  osoba oboliti od akni.
Na listi faktora koji izazivaju akne su stres, hormoni, a posebno  genetika. Ako su vaši roditelji muku mučili s aknama, sasvim je sigurno da će i vi morati da se s njima borite.

Prirodni lijekovi za akne

Na ovakve svakodnevne izazove odgovor mogu biti prirodni proizvodi koji pomažu uspostavljanju ravnoteže u organizmu i stvaraju harmoniju izmedju unutrašnjeg i spoljašnjeg izgleda.

Aloe vera gel – naziva se još eliksir mladosti. Sadrži izuzetno kvalitetne i za kožu nezamjenjive materije koje daju vlažnost, imaju dejstvo emulgatora, sadrže prirodne antibiotike koji smanjuju upale, oslobadjaju od otrova, pospješuju krvotok, ubrzavaju proces obnavljanja ćelija, imaju hidrantno dejstvo, te  pomažu da koža zadrži vlažnost.

Bijeli čaj – predstavlja veliku rijetkost iz razloga što se samo nalazi u kantonu Fujian u Kini i može se brati samo u proljeće i to samo nekoliko dana. Za vezivna tkiva bijeli čaj predstavlja najjaču zaštitu od negativnost dejstva okoline, jer sadrži visok procent antioksidansa koji sprečava prijevremeno staranje kože. Vitamini i posebni sastojci bijelog čaja pomažu regeneraciji ćelija i poboljšavaju  mikrocirkulaciju, regenerišu krvne sudove, liječe ozljede, otklanjaju  bore, štite kožu od negativnih faktora nastalih sunčanjem.

Ekstrakt kore od grane mimoze – ova rijetka čudesna biljka raste  samo u maloj oblasti u Jugoistočnom Meksiku i to je jedino mjesto na svijetu gdje ta vrsta mimoze može da uspije. Inače je poznat pod nazivom drvo kože. Ekstrakt drveta mimosa tenuiflora ili drvo kože dokazano djeluje kao regenerator kože, pa se primjenjuje  u mnogim centrima za liječenje opekotina. Njegovim nanošenjem na oštećeni dio kože podmladjuje se  tkivo i  regenerišu ćelije. Ekstrakt pokazuje poboljšanje za vrlo kratko vrijeme, mnogo brže nego sva druga poznata sredstva. U pravom smislu oživljava kožu i zato je najbolji tretman akni, za liječenje ozljeda, problema na koži, rana koje ne zarastaju, opekotina i raznih iritacija na koži.