Riješite se stresa na poslu!

Usred ste važnog posla koji vam sam po sebi stvara stres i zbog kojeg ste pomalo razdražljivi. Pauza je već prošla i očekuje vas još nekoliko sati posla prije zasluženog odmora kod kuće… Ukoliko ste se pronašli u ovoj priči, donosimo vam jednu tehniku koja je pomogla svima koji su je dosljedno praktikovali želeći da se riješe stresa i depresije.

Najprije, stavite obaveze na trenutak postrani i opustite se u samo 6 minuta. Poboljšat ćete svoj kvalitet života, svoje radne rezultate, ali i svakodnevnoj komunikaciji sa svojim radnim kolegama, jer ćete biti opušteniji i tolerantniji. Sljedeća rutina u samo 3 koraka i 6 minuta utrošenog vremena će značajno poboljšati vaš život ukoliko je svakodnevno izvodite.

Sjednite uspravno i udobno na stolicu – najbolje je da gurnete kukove skroz do naslona tako da izbjegnete pogrbljenosti. Opustite ruke i mišiće vrata, ramena i leđa da vam bude udobno. Opustite čelo i lice pa počnite:

Relaksacija (2 minute): Počnite rotirajući ramena prema naprijed, a zatim prema nazad, 5 puta u svakom smijeru. Činite to polako dok su vam ruke opuštene sa strane. Zatim, nagnite glavu kao da pokušavate dodirnuti rame. Učinite to u svaku stranu po 5 puta. Nakon toga naizmjenično naginjite glavu naprijed i nazad. Pri naginjanju naprijed, pritisnite bradu uz vrat. Učinite to također 5 puta u svaku stranu. Ove vježbe olakšavaju pritisak na niz kapilara u vratu. Ovo pomaže olakšati protok krvi u i iz mozga te stimuliše opuštanje. Napomena: Osobe s problemima vratne kralješnice bi trebali izbjegavati ove vježbe.

Praćenje disanja (2 minute): Zatvorite oči i rasteretite um. To ćete napraviti na način da jednostavno pratite svoj dah. Dok dišete postanite svjesni procesa udisanja i izdisanja. Obratite pažnju isključivo na put zraka kroz vaše nosnice u pluća i prema van. Svijest o dahu djeluje na podsvjesnom nivou na kojem postajemo svjesni da sve što u nas ulazi i iz nas izlazi je samo dah – ništa više i ništa manje. Ovo ima nevjerojatan učinak na uklanjanje stresa.

Jogijsko disanje (2 minute): Zatvorite oči. Udahnite nježno i polako, ali vrlo duboko. Pri udisanju, osjetite kako vas zrak ispunjava iznutra od samog dna torza pa postepeno sve više do samog grla. Zatim isto tako lagano i nježno izdahnite. Dopustite da zrak izađe, prvo s vrha, a zatim prema dnu torza, pri čemu trebamo disati potpuno opuštenih ramena i mišića leđa. Za disanje trebamo koristiti samo stomak, a ovaj ciklus ponovite 10 puta.

Autosugestija: Dok udišete pokušajte osjetiti svježi zrak kao tekućinu koja vas ispunjava. Zamislite tu tekućinu kao tekuću svjetlost i vedrinu – neku nadnaravnu supstancu koja je esencija sreće. Pri izdisanju, osjetite kako sa zrakom ispuštate sve negativne emocije, napetost, stres i toksine da vas potpuno napuste. Ova tehnika jedna je od najmoćnijih tehnika samopomoći jer zamišljanjem, maštanjem i autosugestijom stupamo u kontakt sa sistemima unutar tijela kojima inače nemamo pristup kroz svjesne naredbe. Takva autosugestivna meditacija pesimizam zamjenjuje optimizmom, a stres zamjenjuje neobjašnjivim mirom.